Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Прокурорът потвърди наказателните присъди за служителите на Хелиос

15 Януари 2013 / 11:01:56  GRReporter
1815 прочитания

Мария Спасова

Тричленен състав на Атинския апелативен съд продължава разглеждането на делото срещу служителите на бившата кипърска авиокомпания Хелиос, чийто самолет се разби край Атина на 14 август 2005.

Обвиняемите в процеса са четирима, сред които и българският пилот Янко Стоименов.

В днешната си пледоария прокурорът поиска осъдителните присъди, които бяха наложени на обвиняемите на 20 април 2012 да бъдат потвърдени и от апелативния съд. Според решението на съда от първа инстанция Янко Стоименов и неговите колеги бяха осъдени на 123 години затвор, от които ефективната присъда са 10 години.

В същото време прокурорът отхвърли искането на защитата за провеждане на повторно разследване на причините за самолетната катастрофа. Според нея съдът разполага с достатъчно данни, за да може да отсъди правилно. Тя също се позова и на заключението на Гръцката комисия за разследване на катастрофата, която след консултации с Американската служба за безопасност на въздушния транспорт реши, че тъй като няма нови доказателства, не е необходимо подновяване на разследването за причините, довели до трагичния инцидент.

Пледоарията продължи повече от два часа. В нея обвинителката се спря подробно върху задълженията на всеки един от обвинямите и отговорността, която всеки един от тях носи. Според нея двамата пилоти на фаталния самолет са проявили недупостима небрежност и не са се съобразили с основни правила и процедури за безопасност. Преди полета те не са превключили от ръчен на автоматичен контрол на херметизацията на кабината, което според обвинението е една от основните причини за катастрофата. Те не са проверявали периодично налягането в кабината и не са сложили кислородни маски, когато то е започнало да пада. според прокурора пилотите не са били достатъчно добре информирани за изискванията за безопасност и са показвали средни резултати на проверовъчните изпити. Освен това двамата са имали нетърпимост един към друг, но въпреки това са сложени в един екип. Отговорността за тези нередности пак според прокурора се носи от първия пилот на компанията.

Адвокатът на Янко Стоименов, Стелиос Вудурис поясни, че ако решението на съда потвърди осъдителните присъди, целта на защитата ще бъде те да бъдат приложени чрез парично обезщетение. Той не изключи възможността решението на съда от втора инстанция да бъде обжалвано във Върховния съд Ариос Пагос, който обаче се произнася само за правните въпроси в даден процес, а не за същността на разглеждания в него случай.  

Според юристи, които наблюдават процеса парадокс е изобщо провеждането му в Гърция при положение, че дело се води и в Кипър. Още повече, че и самите веюествени доказателства се намират в Кипър. Освен това не е ясно, ако съдът в Атина отсъди едно, а съдът в Кипър друго - кое решение ще е правилно. По време на пледоарията си прокурорът се позоваваше само и изключително на заключенията на Гръцката комисия за разследване на инцидента. А тя не е криминален орган и не може заключенията й да се използват като доказателство в един наказателен съдебен процес. Да не говорим, че заключенията на гръцката комисия се опровергават от няколко независими експертизи.

Пледоарията на прокурора бе посрещната с пълно мълчание от съдиите. За разлика от пледоарията на Янко Стоименов, която бе прекъсвана многократно, а обвиняемият бе подложен на кръстосан разпит и от страна на прокурора, и от страна на съдиите. От обвиняемите в съдебната зала днес се яви само Димитрис Пандадзис, президент на вече несъществуващата компания Хелиос.

Съдебното заседание бе прекъснато за около два часа поради сигнал за бомба в сградата на Атинския апелативен съд.

 

Категории: Янко Стоименовавиокомпания Хелиос самолетна катастрофа съдебен процес присъда Мария Спасова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus