Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сложиха белезници на Златна зора

28 Септември 2013 / 18:09:28  Анастасия Балездрова
1626 прочитания

19 членове на ръководството на Златна зора бяха арестувани в мащабна акция на гръцките сили за сигурност в събота. Лидерът на партията Никос Михалолиакос и нейният говорител Илиас Касидиарис бяха заловени рано сутринта в домовете си и според полицейски източници не са се противопоставили по никакъв начин на властите.

Следващият арестуван бе партийният депутат Янис Лагос. Тримата бяха отведени в Главното полицейско управление на област Атика, където започнаха да пристигат и останалите заловени, сред които отговорникът на местната организация на партията в пирейското предградие Никеа Георгиос Пателис. Депутатът Илиас Панайотарос пристигна сам и след като определи пред медиите ареста на Никос Михалолиакос като “безобразен” и заяви, че “гръцкият народ вижда и разбира какво се случва и ще извиси Златна зора, незажисимо или с друго име” влезе и се предаде на властите.

снимка: kathimerini.gr

Постепенно пред сградата започнаха да се събират привърженици на Златна зора, които заеха отсрещния тротоар, без да прекъсват движението. Около 400-те мъже и жени развяваха гръцки национални флагове и викаха лозунги в подкрепа на Никос Михалолиакос и останалите арестувани.

“Слушай добре, председателю, ти успя да разобличиш системата за пореден път”, “Родина, чест, Златна зора”, “Гърция принадлежи на гърците”, “Родина, народ, национализъм”, викаха те и прекъсваха скандиранията, за да изпеят химна на Златна зора и накрая националния химн на Гърция.

Пред обградената от плътен полицейски кордон сграда се намираха осем депутати на Златна зора, които разговаряха помежду си и с адвокатите на арестуваните. Георгиос Герменис, по-известен като Киадас и с това, че се опита да вдигне оръжие срещу кмета на Атина заяви: “Вижте социологическите проучвания. Златна зора има процент на популярност 15 на сто. Разбиха полицията и службата за контраразузнаване, за да успеят да ни арестуват”.

Около 14:00 привържениците на екстремистката партия се оживиха, когато видяха издирвания до този момент партиен адвокат Никос Михос да идва сам, за да се предаде. (Прочетете тук негово интервю за GRReporter). Въпреки слуховете, че депутатът Христос Папас също ще се предаде, до момента той не се е явил пред властите, които продължават да го издирват. В късния следобед полицаите успяха да заловят двама техни колеги – членове на Златна зора, които са обвинени за участие в престъпните действия на екстремистите.

снимка: ethnos.gr

Постепенно отряди за борба с масовите безредици обградиха привържениците на Златна зора и ги отблъснаха на малкия площад до станцията на метрото “Амбелокипи”. Час по-късно повечето от тях вече не бяха там. Те се отправиха към съдебния комплекс “Евелпидон”, където се очаква да бъдат отведени арестуваните членове на партията, за да им бъдат предявени обвиненията.

Според съставения от прокурора на Върховния съд обвинителен акт 32 депутати и членове на Златна зора се обвиняват в “сформиране и участие в престъпна организация”. Сред описаните действия, за които са налице доказателства, че са били извършени от тях са: пет убийства, бомбени атентати, много случаи на причиняване на опасни телесни повреди, рекети и ред други престъпни действия в степен углавно престъпление. Никос Михалолякос се определя като лидер, а издирваният Христос Папас – като негов заместник в пирамидата на паравоенната престъпна организация.

В същото време охраната на парламента блокира всякакъв достъп до първия етаж на сградата, където се провежда обиск в офисите на Златна зора. По време на обиска в дома на Никос Михалолиакос бяха открити и конфискувани незаконно притежавани пистолети и ловна пушка, сумата от 43 100 евро, патрони и технологическо оборудване.

Сред привържениците на Златна зора, които очакват арестуваните е и неговата съпруга и депутат Елени Заруля, която не пожела да направи изявления пред медиите.  

Категории: Криминална хроника Златна зора арести депутати Никос Михалолиакос Илиас Касидиарис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus