Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Арестуваха лидера на Златна зора

28 Септември 2013 / 08:09:41  GRReporter
1740 прочитания

  Рано тази сутрин полицията задържа генералния секретар на гръцките неонацисти Никос Михалолякос, депутата от същата партия Илиас Касидиарис и председателят на местната организация на Златна зора в квартал Никеа Георгиос Пателис.  В Никия преди десет дни членове на неонацистката партия убиха рапъра Павлос Фисас. За ареста има издадена прокурорска заповед. По-късно днес задържаните ще бъдат разпитани от следовател. Преди около час друг депутат от Златна зора Илиас Панайотарос се е явил сам в Главната дирекциа на гръцката полиция, където веднага е бил настанен в ареста.
      Михалолиакос и Касидиарис се намират в момента в помещенията на Службата за борба с тероризма на булевард Месогион. Според журналистически информации в близките часове ще бъдат арестувани още 31 членове на Златна зора, сред които и други депутати.Членовете на Златна зора са обвинени по член 187 параграф 1 от Наказателния кодекс за организиране и участие в престъпна група.

Рано сутринта в събота прокуратурата официално обяви Златна зора за престъпна организация. Това е първото арестуване на лидер на политическа партия в Гърция от 1974 година насам, както и първото арестуване на депутати без преди това да им бъде отнет имунитетът. Много е показателно, че преследването срещу Златна зора е поето от службата за борба с тероризма.

“Демокрацията има своите защитни механизми и правосъдието върши задълженията си”, бе коментарът на правителственият говорител Симос Кедикоглу по телевизия Скай. Арестът на лидера и депутатите от Златна зора е водеща новина във всички световни медии. От рано сутринта в събота журналистите обсадиха сградата на Главната дирекция на гръцката полиция на атинския булевард Александрас (на снимката долу).
  

 Очаквайте подробности.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus