Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българските роми влязоха в полезрението на Златна зора

14 Септември 2012 / 16:09:08  Анастасия Балездрова
2313 прочитания

С депутата от Златна зора Николаос Михос разговаряхме по време на партийната акция за раздаване на хранителни продукти в района на църквата Свети Пантелеймон в центъра на Атина. Той не е от най-известните членове на парламентарната група на ксенофобската партия и беше облечен в черна фанелка и джинси, както всички други организирани нейни членове.

„Днес от тук минаха около 500 души, по една първа преценка. Хората се наредиха на опашка към 08:00 и продължават да идват до този час. Преди днешната акция в квартал Агиос Пантелеймонас раздадохме хранителни продукти на площад Синтагма и в други райони на Атина и в цяла Гърция. Притокът на желаещи е огромен. Срамувам се, че казвам това, но в момента сме последната страна в Европа”.

Веднага след влизането на партията новия гръцки парламент ръководството на Златна зора обяви, че депутатите й ще задържат за себе си само част от депутатското възнаграждение. Останалите пари влизат в партийните каси. С тях, както и с парите, които получава в качеството си на парламентарна сила Златна зора осигурява хранителните продукти, които раздава безплатно.

„Вземаме ги от гръцки производители. Ще продължим да раздаваме храни. Спазваме всичките си предизборни обещания и ще продължим да го правим. Ние не казахме на хората някои неща, само за да успеем да ги подлъжем и да спечелим техните гласове. Доказахме го с нашата позиция и помощта, която им оказваме. Въпреки реакциите срещу нас няма никаква възможност да отстъпим. Златна зора е тук и ще продължи напред”.

Никос Михос е депутат от региона на Евия. Той разкажа, че в региона на град Тива, където земеделието е едно от основните занимания на местните жители са се настанили много български работници от ромски произход, които създават проблеми.

„Това са цигани от България и Албания. Освен, че вземат работните места в региона освен болестите, които донесоха със себе си в Гърция, през нощта крадат каквото намерят. От медни жици, с което причиняват повреди на трафопостовете до железни решетки от шахтите, като така създават опасност за преминаващите автомобили и  хора. Тези хора не се спират по никакъв начин. Гърците се превърнахме във втора категория граждани в собствената си страна, а всички останали се намират преди нас.

Циганите създават сериозни проблеми на гърците от региона, защото заемат работните места за половин надник. Живеят по 20-30 души заедно. Нямат никакви разходи, нито плащат данъци. Затова и за тях не е проблем да се съгласят да работят за по-малко пари, които в крайна сметка се изнасят от страната”.

Депутатът заяви, че от Златна зора са готови да предприемат действия срещу конкретните работници и техните работодатели.

„Ние възнамеряваме да предприемем мерки срещу работодателите, които вземат на работа такива хора. Не е възможно да виждаме  наши сънародници да гладуват, а те да наемат чужденци, за да работят на нивите им. След като те се интересуват единствено и само от джоба си, ние ще защитим останалите гърци. Няма да позволим това да продължи”.

Той обаче не уточни начина, по който са решени да действат.

„Ще използваме всички законни възможности. Чрез сигнали към данъчните управления и контролните органи и т.н. Ще ни намират пред себе си непрекъснато. Разбира се, фронтовете пред нас са много и не знаем откъде да започнем”.

В заключение Никос Михос посочи, че днешната инициатива с раздаването на храни и действията срещу ромите и техните работодатели по поречието на река Асопос са само два от въпросите, по които от Златна зора са решени да „пипнат с твърда ръка”.

„Проблемите са толкова много, че буквално не знаем откъде да започнем и къде да свършим. Те просто нямат край. Но всичко идва по реда си. Когато преценим, че един въпрос трябва да бъде решен, веднага предприемаме действия”.

Категории: Политика депутат Златна зора роми от България ксенофобска партия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus