Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикатът на енергетиците предупреждава с бойкот приватизацията на лигнитните мини на ДЕИ

06 Април 2012 / 15:04:55  Виктория Миндова
1130 прочитания

“Нападките срещу ГЕНОП-ДЕИ - синдикатът на служителите в националната електрическа компания е целенасочен и тенденциозен, за да отслаби влиянието му в обществото”, казва неговият председател Никос Фотопулос в специална пресконференция. Той свика журналисти, за да даде своята страна на историята, която разбуди духовете в началото на седмицата, че организацията е харчила държавни пари за фиктивни събития. Според него поредица от публикации в тази връзка са били пуснати след като Европейската комисия е изпратила писмо до гръцките власти със запитване, кога ще се дадат за приватизация четири от производствените единици за лигнитни въглища. Мините са доходоносни и се намират в Мегалуполи, Мелити и две в Аминотео.

“Писмото на Европейската комисия дойде на трети април тази година и дава сигнал, че разпродаването на четирите лигнитни мини на ДЕИ (гръцката НЕК) трябва да започне. По странно съвпадение на тази дата излезе и първата публикация за безобразните харчове на синдиката ни”, поясни Фотопулос. Той заяви, че обвиненията на главния надзорник на държавната администрация Леондрос Ракиндзис са неоправдани и насочени да оформят обществените настроения срещу действията на синдиката. “Държавата знае, че ние сме единствените, които можем да осуетим плановете й да разпродаде печелившите производствени единици за жълти стотинки. Няма да позволим това да се случи. Нека докарат стотици отряди за борба с масовите безредици. Трябва да ни вкарат в затвора, преди да започнат да приватизират”. Последните думи на Фотопулос бяха изречени с революционен патос, който е характерен стил за стария синдикалист.

Приватизацията на част от електрическата компания е част от процеса по либерализиране на енергийния пазар, който в Гърция е монополно държан от държавата. Проучване на възможностите за икономическо развитие сочи, че правилно освободена от клопката на монопола, енергийната компания може да се окаже движеща сила в нарастването на БВП и създаването на нови работни места. Въпреки това синдикатите са категорични, че никаква част от ДЕИ не трябва да попада в частни ръце. За да подкрепи по-активните стачни действия в бъдеще, Никос Фотопулос съобщи, че е поискал прехвърляне от главна дирекция “Разпространение” към отдел “Производство” на електрическата компания. “Заявявам още от сега, че в първия ден, в който правителството обяви официално отварянето на търг за продажбата на лигнитните мини ще намери работещите в бойна готовност”, каза Фотопулос.

Ръководителят на синдикалната организация не можеше да не даде обяснение за разкритията направени от Ракиндзис, за които твърдо настоява, че са клевета. Той подкрепи своите твърдения с резултатите от доклада на икономическата полиция (СДОЕ). В него се посочва, че при проверката не са открити фиктивни или неоправдани фактури за разходи, но има съмнение за нарушения на туристическите бюра, които са организирали пътуванията на синдикатите. Това подлежи на допълнителна ревизия, но не засяга пряко синдикалния орган. За финансиране на събитията организирани от синдикатите Фотопулос уточни, че са те са направени по законен път. От 1983 действа закон, който позволява фирмите сами да субсидират синдикалните органи на служителите в тях. Освен това в рамките на преговорите за преподписването на Колективните трудови договори, служителите са отпускали определен процент от повишението на заплатата си в полза на синдикалния орган. “Нека направят проверка на личните ни сметки. Не ни е страх”.

Въпреки смелите изявления, Фотопулос не отрече, че в миналото не са се случвали нередности в управлението на синдикалните ресурси. “Взехме си урок и грешки от миналото няма да се повторят”, каза общо председателят. Доколко това обещание ще се спази, все още няма гаранции. Това, което със сигурност се знае, че синдикалистите на електрическата компания няма да позволят лесно да се либерализира енергийния пазар в Гърция. 

Категории: ИкономикаПазариКомпании електроенергия Гърция ДЕИ приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus