Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Посрещаме Успение Богородично с рекордни температури

13 Август 2010 / 16:08:32  Виктория Миндова
1493 прочитания

Знойни жеги заливат Гърция, а метеоролозите очакват този уикенд температурите да достигнат рекордните нива до 41С в югоизточната част на страната. До момента по официални данни над 350 хиляди жители и гости на Атина са напуснали континентална Гърция от пристанище Пирея, за да се спасят от изпепеляващата жега на средиземноморското слънце в средата на август.  За всички, които не са имали късмета да се спасят някъде по морето и са останали в града доктор Джени Архимандру Специално за GRReporter дава някои полезни съвети как да преживеем горещините по-леко.

Макар и банална първата препоръка е гражданите и туристите в Атина да избягват излагането на слънце в часовете между единайсет на обед и шест вечерта. Ако предвиждането в града е неизбежно, то препоръчително е възрастни и деца да носят лека лятна шапка и бутилка минерална вода. На хората в третата възраст, на тези с ниско кръвно или със сърдечни проблеми, както и на родителите с малките си  деца се препоръчва да останат на прохладно и закрито място, за да се избегнат нежелани последствия като претопляне или слънчев удар. „Трябва да сме отговорни към себе си и любимите си хора, за да предотвратим опасностите от летните горещини по време на годишната ни отпуска,” казва д-р Джени.

В горещите летни дни трябва внимателно да си подбираме дрехите, които за да се чувствате колкото се може по-конфортно под изпепеляващото слънце трябва да са широки и в светли цветове и да носим отворени обувки, така че да не се задържа топлина. Други препоръки, които ще направят живота ни по-лек по време на летните жеги освен пиенето на много течности са и да избягваме алкохола (като цяло) и тежките обеди в средата на деня. Плодовете и зеленчуците са предпочитаният снак, тъй като възстановяват водата в организма по-бързо от тестените изделия. Голяма опасност крие рязката смяна на температурата в затворените помещения с климатик и външната среда, с амплитуда надвишаваща 20 градуса.

Жегата може да се окаже обаче най-опасна за малките деца до две години. Новородените в първите месеци имат недоразвити потни жлези и потенето, което е основен механизъм за охлаждане при тях не действа. Те имат повишена обмяна на веществата и чувстват топлината по-силно от възрастните, което прави претоплянето на организма на най-малките много по-лесно. Част от симптомите на претопляне при бебетата са когато отказват да се хранят, стават неспокойни и сънливи, като може дори да вдигне температура и да повръща. За да се предотврати това, децата в горещината  трябва винаги да са с тънки и широки дрехи от естествени материи (памук най-често), които позволяват на тялото да диша и светла шапка. Разходките в градинките по обед не са препоръчителни, нито количките с гюрук, който само запарва детето и повишава температурата в количката.

Хората в третата възраст също трябва да се пазят и да избягват разходките по слънцето през знойните жеги. 80-годишната Мариго от Атина обяснява, че в най-топлото време избягва да излиза от вкъщи или прекарва часовете си в домовете на приятелки с климатик. Разходката до супермаркета я прави или рано сутрин преди девет и половина часа или към седем вечерта. През лятото любимите и часове обаче са след девет вечерта, когато на малкия площад пред църквата в квартала се събират с приятелки и разговарят за децата.

Категории: здраве жега горещини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus