Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ще съдят театралите от „Хитирио” за богохулство и поругаване на религия

16 Ноември 2012 / 15:11:41  GRReporter
1151 прочитания

След решението си да свалят от сцената спорната постановка „Corpus Christi” за нейните създатели и актьорите започват съдебни перипетии. Те ще седнат на подсъдимата скамейка, след жалбата, която подаде срещу тях митрополитът в Пирея Серафим. В нея той ги обвинява в поругаване на религия и богохулство. Гонението срещу постановчици, сценаристи и актьори бе започнато от атинската прокуратура.

В жалбата се посочва, че постановката съдържа богохулски послания и намеци за хомосексуални връзки между свещени за християнската вяра фигури.

Авторите решиха да прекъснат представленията в началото на ноември и след бурните протести на парарелигиозни организации и фанатични християни, в които взеха активно участие членове и депутати от ксенофобската партия Златна зора.

„Нямахме намерение да провокираме „религиозните чувства” на никого, нито да предизвикаме напрежение и още по-малко да работим под силно полицейско присъствие”, заявиха авторите на постановката, когато обявиха прекъсването на представленията. Те допълниха, че са задължени да защитят имиджа на Гърция, „който е поставен под риск, заради постановката”. Освен това те потвърдиха своята „вяра в православието и християнството, която е вяра в обичта и толерантността”.

Според авторите „подобни сцени на насилие като тези, които се разиграха пред входа на театъра на 11 октомври не са се случвали в никоя от държавите, където постановката „Corpus Christi” е била представена с изключение на фанатичните мюсюлмани, които решиха, че трябва да се издаде смъртна присъда за автора”.

„Ние не се занимаваме с театъра, за да заместим институциите. Нека обаче се замислим какво се случва с държавните органи, които следят смутено силите на мракобесието да безобразничат”, заявиха в заключение те.

В същото време прокуратурата все още не е издала заповед за започване на наказателно гонение за инициаторите и участниците в сблъсъците пред театър „Хитирио”, въпреки подадения сигнал, породен от намесата на министъра на правосъдието Андонис Рупакиотис. По време на протестите членове на парарелигиозни организации с помощта на петима депутати от Златна зора ругаеха по най-позорен начин авторите и участниците в постановката. Някои от тях дори успяха да разкъсват полицейския кордон, да нахлуят в театъра и да я прекъснат.

В писмото си прокурора на Върховния съд Йоанис Тентес, министърът бе поискал да бъде информиран дали той е бил уведомен за събитията пред театъра и ако това е така, защо не е предприел действия.  Сред поставените въпроси бе и искането прокурорът да разследва дали „намиращите се там полицейски органи не са пренебрегнали служебните си задължения във връзка с освобождаването на един гражданин, когото органите на реда отвеждаха към един от полицейските автобуси от страна на депутат от Златна зора.

Категории: ОбществоТеатър парарелигиозни организации богохулство съдебен процес митрополит Серафим
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus