Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само една четвърт от желаещите взимат гръцко гражданство

18 Октомври 2013 / 18:10:17  Анастасия Балездрова
3795 прочитания

След промените в законодателството за законните имигранти, гръцкото правителство се готви да промени и правната рамка за придобиването на гръцко гражданство. Както съобщи по време на пресконференция в началото на седмицата главният секретар за населението и социалната сплотеност Ангелос Сиригос, подновяването на кодекса за гръцкото гражданство се очаква в началото на следващата година.

Намеренията на правителството да направи по-строги изискванията за придобиването на гръцко гражданство проличаха през ноември 2012, когато по решение на тогавашния заместник-министър на вътрешните работи бяха преустановени всички процедури за даване на гражданство. През февруари тази година Върховният съд анулира закона, по силата на който децата на имигрантите можеха да получават гражданство и да участват в политическия живот на Гърция.

По данни на ведомството „броят на подадените молби  от влизането на закона в сила през 2010 до 31 декември 2012 е бил 39 722. Общо 13 425 от кандидатите са успели да станат граждани на Гърция. В по-голямата си част са били граждани на Албания”.

По-конкретно, от 24 март 2010 до 22 август 2012 общият брой на одобрените молби за гръцко гражданство по рождение е бил 4 595, от които 3 501 са били подадени от албанци.

Получилите гражданство със статут на ученици и студенти са били 5 550, като в 4 740 от случаите кандидатите са били от албански произход.

В допълнение необработените молби за придобиване на гражданство по рождение са били 6 033, от които 4 574 души са от албански произход. Съответно неразгледаните молби на кандидатите за гражданство като ученици и студенти са били 8 909. В 7 398 от случаите кандидатите отново са албански граждани.

Кодексът за гръцкото гражданство беше приет и обнародван през 2004. През 2010 към него бе добавен член 1А, който въвеждаше разпоредбите на анулирания вече закон 3838.

Така, действащите в момента условия за придобиването на гръцко гражданство от чужденци са:

- да са навършили пълнолетие,

- да са живели в Гърция в продължение на десет години през 12-те години преди подаването на молбата за натурализация. За чужденците, които са признати официално за бежанци срокът е пет години през последните 12 преди подаването на молбата. Срокът от десет години не важи за съпрузите на гръцки граждани, които живеят в Гърция в продължение на поне три години и са придобили дете, както и за онези от кандидатите, които са се родили и живеят постоянно в Гърция,

- да не са били осъждани за ред престъпления, описани в Наказателния кодекс,

- да владеят гръцки език, да познават гръцката история и гръцката култура.

В края на февруари тогавашният заместник вътрешен министър и днешен министър на правосъдието Хараламбос Атанасиу внесе в парламента проектозакон, който цели да направи по-строги условията и предпоставките за придобиване на гръцко гражданство. По думите на Сиригос новият кодекс ще включва и предвидените в него наредби.

Според наредбите на проектозакона:

- се премахва правото на участие на законните имигранти в местните избори.

- придобилият гръцко гражданство чужденец се задължава да се откаже от досегашното си гражданство в срок от една година. Същото важи и за децата му, които имат право да вземат гръцко гражданство, когато навършат пълнолетие. Тогава те ще трябва да решат кое от двете гражданства искат да запазят.

- срокът за задължителен престой в Гърция се регламентира отново на 10 години от седем, както се предвиждаше в анулирания закон 3838.

- чужденец, който е осиновен от гърци преди своето пълнолетие не става гръцки гражданин от момента на осиновяването, както се предвижда от кодекса сега, а когато бъде издадено окончателно съдебно решение за акта.

В проектозакона се предвижда още, че чужденецът, който е осъден за незаконно влизане в Гърция няма право да кандидатства за гръцко гражданство. Натурализацията няма да е валидна ако чужденецът е бил осъден за действия, които е извършил преди обнародването на решението.

В текста се посочва, че промените няма да засегнат получилите гръцко гражданство по силата на анулирания закон. Неразгледаните молби се очаква да бъдат разгледани след приемането на новия кодекс. 

Категории: Политика общество гръцко гражданство кодекс законодателство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus