Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Албанците стават европейци в Гърция

14 Октомври 2013 / 17:10:18  Анастасия Балездрова
1694 прочитания

Мерки за улесняването на пребиваването на законните имигранти в Гърция обяви министерството на вътрешните работи. Разпръснатото до днес в закони, президентски укази, министерски решения и нареждания се обединява в единен кодекс за имиграцията, който въвежда ред улеснения за имигрантите в страната.

С него различните видове разрешителни за работа намаляват от 50 на 19 и същевременно се премахват 20 от документите, които се изискваха досега за издаването на разрешителните.

Децата на притежателите на разрешително за дългогодишно пребиваване ще получават автоматично същия документ. А когато навършат 18 години ще могат да кандидатстват за гръцко гражданство, стига да са били родени в страната и да са посещавали гръцко училище.

По силата на новия кодекс разрешителните за дългосрочно пребиваване ще бъдат издавани за срок от пет години.  Една от важните промени, които се очаква да въведе новата правна рамка е възможността, която конкретното разрешително предоставя на законните имигранти да пътуват и работят в други държави – членки на Европейския съюз. Според действащото до момента законодателство разрешителните за пребиваване бяха с неограничен срок или се издаваха за срок от 10 години и бяха валидни само за Гърция, т.е. техните притежатели нямаха право да работят в друга европейска държава.

Едно от изискванията за подновяването на разрешителните е наличието на 120 трудодни на година. От министерството на вътрешните работи поясниха, че не възнамеряват да премахнат това условие, защото така ще се увеличи сивата заетост. Въпреки това в кодекса се взема под внимание фактът, че много имигранти са загубили работата си вследствие на икономическата криза и за определен период от време разрешителните ще се подновяват въз основа на редовна здравна книжка. По този начин имигрантите, които живеят в Гърция от години няма да преминават автоматично в статут на „незаконни”, когато загубят работата си.

В началото на 2014 се очаква да се задействат службите по модела „обслужване на едно гише”, които ще обработват документите на имигрантите. Те ще бъдат единствената инстанция, към която ще се обръщат желаещите да получат или подновят разрешителните си за пребиваване. Целта на мярката е да се ограничи мрежата от посредници и корупционната верига в различните инстанции, която съществува и до днес. В идеалния вариант разрешителните по извънредни обстоятелства и хуманитарни причини ще се издават в рамките на един ден.

Както обявиха от министерството кодексът предвижда промени и във връзка със семейното събиране за случаите, когато имигрантът идва от страна, където многоженството е разрешено. Според европейското законодателство мъжът има право  да доведе в страната – приемник само една от съпругите си и децата, които е придобил с всичките си съпруги. Практиката сочи, че в тези страни фалшифицирането на документи е много лесно и властите често са се сблъсквали с идването в Гърция на много младежи, които се представят като деца на законно пребиваващия имигрант. В новия кодекс по имиграция се предвижда провеждане на ДНК-тест, който да доказва роднинската връзка.

Кодексът по имиграция засяга 540 000 чужденци, които имат разрешително за пребиваване в Гърция. Проектът на кодекса ще бъде подложен на обществено обсъждане до края на октомври и в най-кратки срокове след това ще бъде внесен за гласуване от парламента. Ръководството на министерството на вътрешните работи увери, че ще приеме всички забележки, които са в границите на националното и европейското законодателство.

Категории: Политика кодекс за имиграцията законни имигранти разрешително за дългогодишно пребиваване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus