Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рецидивисти и висши полицаи зад престрелката в нощния клуб

28 Ноември 2014 / 11:11:10  GRReporter
884 прочитания

Албанецът, който стреля с автомат „Калашников” в нощно заведение и рани 15 души направи самопризнания след залавянето си в апартамент на свой съучастник в атинския квартал Гуди. Арбер Бако заяви, че по време на деянието си е бил пиян. Това обаче не се доказва от данните, с които разполагат от полицията.

По време на разпита той предоставил на разследващите важна информация за членовете на престъпна група, която е извършила ред въоръжени нападения в региона на Атина.

Според източници става дума за изпълнители на „мокри поръчки”, които са изпълнявали нарежданията на намиращи се в затвора рецидивисти. Сред посочените от Бако имена фигурира и това на високопоставен полицейски офицер, се твърди в съобщение на гръцката информационна агенция AMNA, която се позовава на полицейски източници.

В четвъртък в атинския квартал Сеполя е бил заловен един от съучастниците на Арбер Бако на име Клодиан. Смята се, че той е ръководел групата от платени убийци. Арестуван е също и мъжът, в чиято квартира Бако се укриваше до ареста си в сряда.

Полицията издирва още петима души: Един албанец на име Олди, един полски гражданин, както и други трима души, единият от които е помогнал на Бако да избяга с кола от бара в Микролимано.

Полицейското разследване показало, че ден преди престрелката Арбер Бако наел стая в хотел в крайбрежния район в Пирея. Именно от там той взел автомата, с който впоследствие ранил 15-те клиенти на заведението. След това се скрил в квартирата на 23-годишния свой сънародник – брат на излежаващ присъдата си в затвора в Патра престъпник с цел да организира бягството си в чужбина.

До момента мотивът за нападението в бара не е ясен. В същото време Арбер Бако разказал на полицията за предишни нападения, извършени от престъпната група. Например, за нападението в бара в Метаксургио той казал, че било извършено, тъй като съучастникът му се опитал да открадне мотора на чуждестранен гражданин, който работел там. Собственикът на заведението го видял и го ударил. Това била причината за последвалия обстрел на бара и смъртта на 44-годишния мъж.

Стрелбата в заведението на улица Михалакопулу също била организирана по незначителен повод. Те открили огън с автомати просто защото главният сервитьор не им обръщал внимание. Стрелбата в кафетерия в квартал Агиос Пантелеймонас също била извършена с цел отмъщение. Колкото до нападението в чейндж бюро, там стреляли срещу 44-годишния собственик, за да ограбят парите от сейфа.

Според източници от полицията заловените албанци са били намесени в много криминални нападения. По време на ареста на Клодиан в квартал Сеполя е бил заловен и мъж, известен с името Меци. Той е смятан за изпълнител на „мокри поръчки”, една от които срещу полицейски офицер. За нея той е трябвало да получи 200 000 евро. При сключването на „договора” офицерът е бил член на Службата за престъпления срещу живота и имуществото, а днес се намира в отдел „Вътрешни въпроси” на гръцката полиция.

Според сведения Меци и сътрудниците му са поели изпълнението на поне пет такива поръчки. Нарежданията за тях са дошли от намиращи се в затвора рецидивисти, за които се смята, че ръководят организираната престъпност в Гърция.

В допълнение Меци е основният заподозрян за убийството на мъжа с прякор „Пицилас” през месец май тази година. Той, от своя страна, е бил обвинен за ред рекети и бомбени нападения и е бил смятан за „дясната ръка” на известен рецидивист, както и за свързващо звено между криминално проявени лица и терористи.

Заслужава да се отбележи, че „Пицилас” беше един от основните заподозрени за двойното убийство на членове на Златна зора пред партийния офис в квартал Нео Ираклио на 1 ноември 2013. 

Категории: Криминална хроника албанец арест престъпна група мокри поръчки рецидивисти висш полицейски офицер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus