Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Путин е твърде зает за Ципрас

13 Май 2014 / 16:05:11  GRReporter
1530 прочитания

Лидерът на радикалната левица СИРИЗА бе приет в Москва като „важен приятел на Русия”. Въпреки това той бе посрещнат не от високопоставен представител на руското правителство, а от председателя на горната камара на парламента Валентина Матвиенко.

Според ръководството на СИРИЗА изненадващото и обявено в последния момент посещение на Ципрас в Москва е част от плана за стратегическото развитие на международните връзки на лидера на партията предвид вероятността той да поеме кормилото на Гърция.

Срещите на Алексис Ципрас в Москва обаче са на далеч по-ниско ниво от очакваното от страна на неговите сътрудници.  Въпреки опитите да бъдат насрочени срещи с високопоставени членове на правителството и лица от тясното обкръжение на президента Владимир Путин, това не се случи. показателен за това е и фактът, че Ципрас няма да се срещне дори с руския министър на външните работи Сергей Лавров, който отсъства от Москва във връзка с кризата в Украйна.

Ситуацията в Украйна бе една от основните теми на вчерашната дискусия между Ципрас и Матвиенко. Според лидера на гръцката опозиция страната трябва да се превърне в мост на сътрудничество между Европа и Русия и всички страни трябва да работят за диалог по въпроса. Ципрас подчерта, че едно правителство  на СИРИЗА би имало коренно различна политика и не би избързало да признае новото правителство в Киев, а би използвало по различен начин възможностите за решаването на конфликта от позицията на гръцкото председателство на Европейския съюз в сравнение със сегашния гръцки кабинет.

Програмата от втория ден на посещението на Алексис Ципрас в Москва включва срещи с първия заместник-министър на външните работи Владимир Титов, председателя на комисията за външни работи на държавната Дума Алексей Пушков и нейния пръв заместник-председател Иван Мелников.

Интерес буди фактът, че посещението на Ципрас в Москва е било уредено от Василиос Маркезинис, син на премиера на Гърция по време на военната диктатура Спирос Маркезинис. Според гръцката електронна медия iefimerida.gr лидерът на СИРИЗА се запознал с него чрез новия си съветник по дипломатическите въпроси посланик Георгиос Айфантис.

Маркезинис посъветвал Ципрас да посети Москва в период, когато отношенията между Русия и Европейския съюз са особено обтегнати с цел да изпрати послание до европейските лидери. Първоначалните планове били Алексис Ципрас да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров, но въпреки че това не било възможно той не отложил посещението си.

До момента не е ясно доколко в СИРИЗА са доволни от развоя на визитата. Във всеки случай, според източници на iefimerida.gr дипломатическият му съветник Георгиос Айфантис е бил отстранен от този пост след фиаското с участието на ромката Сабиха Сюлейман в евробюлетината на партията, което било негово предложение.

Що се отнася до Василиос Маркезинис, в биографията му няма нито един детайл, който да го свързва с лявото политическо пространство. Бил е дългогодишен професор в Лондонския университет, където през 2001 учредил и ръководил (до 2007) Института за световно право. Преподавал е също в университета в холандския град Лайден, както и в Оксфордския университет, където през 1995 е учредил Институт за европейско и сравнително право и в други 22 университета в целия свят. Автор е на 33 книги и над 130 статии на юридическа тематика, които са били публикувани в различни държави.

Носител е на много международни признания, а през 2005 британската кралица Елизабет 2-ра го е провъзгласила за рицар за приноса му в международните правни отношения и от тогава е носител на титлата „сър”. През последните години Маркезинис се занимава с гръцката криза.

Категории: Политика Алексис Ципрас посещение Москва Украйна Василиос Маркезинис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus