Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас на изненадващо посещение в Москва

08 Май 2014 / 12:05:14  GRReporter
1064 прочитания

След предизборната си кампания в Гърция през изминалата седмица, лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас започва международна обиколка.  

В събота и неделя той ще се намира в Берлин, където ще участва в предизборната конференция на германската лява партия Die Linke – член на Европейската левица, чийто кандидат за председател на Европейската комисия е лидерът на основната опозиционна партия в Гърция.

Веднага след това обаче Алексис Ципрас ще се отправи към Москва. До момента не са известни нито целта, нито програмата на това посещение, което буди особен интерес предвид ситуацията в Украйна.

Мистерията около пътуването се подсилва и от факта, че най-близките сътрудници на Ципрас отбягват да обяснят как и защо е било взето решението за него. Съмненията се пораждат от факта, че по думите им програмата на лидера на СИРИЗА около евроизборите е толкова натоварена, че не му е позволила да се яви на първия и следващите два дебата между претендентите за поста на председател на Еврокомисията. Очевидно, те все пак са успели да намерят време за пътуването до Русия в момент, когато отношенията между Москва и Европейския съюз са обтегнати, поради конфликта в Украйна. Според сътрудниците на Ципрас програмата на посещението му в Москва все още не е изяснена. Подробности се очакват през следващите дни.

В същото време по гръцките кина ще започнат прожекциите на документалния филм „На нишката” – един портрет на Алексис Ципрас, който представя действията му като политически лидер от периода на двойните парламентарни избори през 2012 до закриването на бившите държавни радио и телевизия ЕРТ и първия конгрес на СИРИЗА през лятото на 2013.

„Изобилие от задкулисен материал, но много малко политическа и кинематографична същност в един колеблив по отношение на целите си репортажен документален филм”. Това е оценката на филмовия критик Христос Мицис в електронното издание за кино, театър, музика, култура и медии athinorama.gr 

Според него лентата представлява един хвалебствен портрет на Ципрас. “Нишката, която се упоменава в заглавието не е нищо повече от онази, която бе опъната в края на предизборната кампания през юни 2012 и очакваше победителя/ национален спасител на страната ни да я пререже”.

„С техниката на „невидимата” доколкото това е възможно камера, иначе опитните в документалното кино и телевизионните продукции автори на филма Александрос Папаниколау и Емили Януку представят неподправени моменти от всекидневието на младия политик, неговите сътрудници и поддръжници, а самият Ципрас разказва за политическата си дейност”.

снимка: athinorama.gr

Според критика до края си филмът не е убедителен за целите си,  поставя само повърхностни въпроси и не използва докрай както личните разкази на лидера на СИРИЗА, така и малкото непублични моменти.

Категории: Политика Алексис Ципрас СИРИЗА Европейска левица европейски избори Москва
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus