Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА замени ромка с етнически турчин в евробюлетината

22 Април 2014 / 17:04:04  Анастасия Балездрова
854 прочитания

Бурните дебати в основната опозиционна партия в Гърция – СИРИЗА около участието на ромката Сабиха Сюлейман в партийната бюлетина на евроизборите завършиха с нейното изключване от нея.

Партийните органи издадоха едно кратко съобщение, в което се посочва, че „на заседание на секретарите на областните комисии на партията и депутатите от региона на Източна Македония и Тракия в присъствието на секретаря на централната комисия Димитрис Вицас бе решено да бъде прекъснато участието на Сабиха Сюлейман в бюлетината за евроизборите. От страна на малцинството кандидатът за европейския парламент ще бъде Местан Осман Умиз”.

Според медии от региона на Ксанти отстраняването на ромката от евробюлетината на СИРИЗА е резултат на острите реакции от страна на представители на турското малцинство в региона. Местни политически източници заявиха пред вестник „Та Неа”: „Депутати от СИРИЗА с турско самосъзнание изискаха да бъде оттеглена кандидатурата на Сабиха, която отдавна е трън в очите на мюсюлманите с протурска позиция”.

Решението мюсюлманката от ромски произход да бъде кандидат за евродепутат от СИРИЗА бе взето на заседание на централната комисия на партията. Решението да бъде заменена с представител на мюсюлманското малцинство с турско самосъзнание бе взето на заседание на местните партийни органи и това породи реакции в публичното пространство.

В допълнение, от сутринта различни членове на ръководството на левите се опитаха да разсеят негативните реакции с аргумента, че Сабиха сама се е отказала от кандидатурата си. „Не съм подала оставка, те ме изгониха”, бяха думите, с които тя опроверга твърденията на водещи партийни представители.

„В понеделник след обяд ми се обади секретарят на СИРИЗА, г-н Димитрис Вицас и ми каза, че оттеглят кандидатурата ми. Не ми каза коя е причината. Централната комисия беше гласувала в подкрепа към мен. Всичко това беше много изненадващо. По всичко личи, че са искали кандидат с турско самосъзнание”, заяви Сабиха Сюлейман пред гръцки медии и допълни, че преди няколко години е станал обект на нападение от страна на „хора с турско самосъзнание”. Тя каза още, че единствената й цел е ромчетата да учат в гръцки основни училища (а не в малцинствени, където обучението се провежда на турски език – б.а.). „Не зная дали бих се решила отново да участвам в политиката”, посочи в заключение тя.

Въпреки усилията на ръководството на СИРИЗА да намали шума около отстраняването на Сабиха Сюлейман,партийният кандидат за евродепутат и заместник-председател на Световната федерация за правата на човека  Димитрис Христопулос заяви открито, че е направил всичко възможно тя да бъде отстранена от бюлетината.

В интервю за електронното издание xanthipress.gr той посочи, че не би могъл по никакъв начин да се намира в една и съща бюлетина с ромската активистка. „Проблемното в кандидатурата, която за щастие беше отстранена и аз признавам публично, че работих за това е следното: Едно е един гражданин на област Тракия с леви убеждения да казва, че не е мюсюлманин, понеже не е вярващ и съвсем различно тази госпожа да твърди, че е потискана от турския национализъм. СИРИЗА трябва да разбере простата, но критична разлика, която превръща част от малцинството в символи на другарско съжителство и солидарност, а някои други в „троянски коне” на един национализъм към друг”. Христопулос каза още, че малцинството в Западна Тракия е „едно компактно турско нещо, а не две или три етнически групи – помаци, цигани и турци” и обвини за това разделение „механизмите на гръцкия национализъм”.

Думите му станаха обект на сериозна критика от страна на други представители на СИРИЗА, като социалния антрополог и преподавател в университета в Западна Македония Домна Михаил. В профила си в социалната мрежа тя написа: „Аз съм напълно против това мнение на Димитрис Христопулос. Разбира се, че в област Тракия живеят три етнически групи на мюсюлмани, а не една. Наличието на една единна турска етническа група е непоклатима позиция на турското консулство в региона. Разбираемо е подобни позиции да се изразяват от турска страна, но когато те се изразяват от Димитрис Христопулос, който определя политиката на СИРИЗА в Тракия, аз съм особено притеснена. Освен това, в качеството ми на кандидат в бюлетината на СИРИЗА за областен съветник в Западна Македония това ме поставя в позиция да се оправдавам за мнения, които не признавам при никакви обстоятелства”.

GRReporter се свърза с Домна Михаил. „В интервюто си Димитрис Христопулос посочва, че е бил избран за кандидат във връзка с опита му по малцинствените въпроси, както и че той се определя от борба срещу два национализма – гръцкия и турския и най-вече от правото на хората да определят сами към коя етническа група искат да принадлежат, без това да заплашва тяхната позиция в гръцкото общество. Всичко това, което казва е правилно, само че противоречи изцяло на останалите му твърдения. Защото, когато признаваш правото на хората да се самоопределят, признаваш и правото им да се определят етнически. В Западна Тракия съществуват три етнически групи и всички знаем много добре това. Помаците, както и ромите са една етническа група и това е неоспорим факт”, подчерта тя.

Домна Михаил каза още, че етническата група на помаците е била изследвана от много социолози, като тя самата е провела докторската си дисертация сред тях. Тя заяви, че е изненадана от позицията на Димитрис Христопулос, който също членува в Центъра за изследвания на малцинствените групи и в миналото са провеждали много дискусии на тази тема.

Категории: Политика СИРИЗА европейски избори Сабиха Сюлейман ромка бюлетина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus