Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първият кмет имигрант

27 Май 2014 / 10:05:36  GRReporter
721 прочитания

Лекарят Набил Морад е първият имигрант, избран за кмет, макар че от дълги години той е участвал в местното самоуправление. Проявил е интерес към обществените дела и е избиран за общински съветник в продължение на три мандата.

Набил Морад успява да преодолее първия тур на местните избори, като спечелва 26,36% от гласовете срещу 30,26% на основния си конкурент. На втория тур прави истински пробив, спечелвайки 52,23% от гласовете на 5 941 жители на община Андравида – Килини, област Илия, Западна Гърция. Нека припомним, че в границите на област Илия се намира селцето Неа Манолада, станало печално известно с проблемите между работещите имигранти и местните работодатели – през 2013 трима надзиратели стрелят срещу група протестиращи имигранти, в резултат на което над 30 души са ранени.

С основно свое „оръжие“ натрупания опит, Набил Морад решава да застане начело на формация, чиято главна цел е преодоляването на безработицата, проектите за развитие и разбира се, подкрепата за най-уязвимите съграждани.

Името на формацията е «Гражданско съгласие» и в избирателния район, където Морад живее – Лехена, област Илия, спечелва 75% от гласовете. Изборът му съвсем не е случаен, защото Набил Морад живее вече почти четвърт век в района, и през всичките тези години е свързан с местното общество. Той е лекар и упражнявайки професията си постепенно става известен и обичан заради грижата му към ближния.

Набил Морад напуска Сирия едва 17-годишен, завършва медицина във Франция, Белгия и България, а впоследствие се жени за гъркиня, също лекарка, и двамата се установяват в Лехена, област Илия.

«Даваш обич, получаваш обич»

«Това беше нещо невероятно. Изпитвам дълбоко вълнение и радост. Вярвам, че когато даваш обич, получаваш обич», казва Набил Морад, а телефонът му не спира да звъни. «В условията на криза няма много възможности за един кмет. Въпреки това обаче той може да се заеме с ежедневието на хората, това, което измъчва района. Хората искат простички неща и с право се оплакват: чистота, вода, осветление, селски пътища. Както и в медицината не е достатъчно само да имаш мечти за бъдещето. Трябва да си поставяш и цели».

 

 

 

Категории: местни избори кмет имигрант Набил Морад Гражданско съгласие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus