Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Надзиратели в ягодовите оранжерии на Пелопонес стреляха срещу имигранти

18 Април 2013 / 09:04:22  Анастасия Балездрова
3643 прочитания

Осем имигранти са тежко ранени от огъня, който откриха снощи срещу тях надзирателите на ягодовите оранжерии в района на Неа Манолада в област Илия. Стрелбата срещу имигрантите започнала, когато отказали да се върнат в оранжериите, ако не им бъдат изплатени възнагражденията за изминалите шест месеца работа. В своеобразния протест участвали около 200 работници. Повечето от тях са граждани на Бангладеш и малка част - от Пакистан.

Според източници поне един от тримата надзиратели, които са гърци стрелял срещу работниците с ловджийска пушка. По данни на полицията той ранил сериозно осем души, а по-леко други 20. Местни журналисти твърдят, че общият брой на ранените, които били откарани в медицинския център в село Варда и болниците в Пиргос и Патра е 34.

Местната полиция откри и арестува работодателя, срещу който бе повдигнато обвинение за подбудителство.

Тримата нападатели все още се издирват. Те са жители на региона и полицията знае техните имена. Властите смятат, че те се крият, за да избегнат арестуването си в рамките на законния срок за започване на експресна съдебна процедура срещу тях. По случая тече разследване.

В електронното си издание вестник Катимерини представи видеоматериал, заснет малко след спирането на огъня.

GRReporter се свърза за повече информация с кореспондента на гръцката държавна телевизия ЕРТ в област Илия, Георгиос Маринопулос. Според него ранените са 33 души, като шестима доста сериозно.

“Имигрантите ми казаха, че са имали среща с работодателя си, за да им изплати дължими заплати за шест месеца. Казват, че общата сума е 150 – 200 000 евро. Той така и не се появил. Вместо него пристигнали трима надзиратели и двама шофьори. Те имали със себе си един пистолет и две ловджийски карабини. Казали на имигрантите, че няма да получат пари и да си тръгват, защото са наели други на тяхно място. Когато работниците реагирали единият от надзирателите стрелял във въздуха, за да ги уплаши, а след това другите двама насочили карабините срещу тях”.

Журналистът подчерта, че в по-голямата си част имигрантите имат документи за законен престой в Гърция. “Не можем обаче да изключим вероятността някои сред тях да нямат документи и затова да са се уплашили да потърсят медицинска помощ”.

Полицията заловила собственика на ягодовите оранжерии, който веднага след ареста се почувствал зле и бил откаран в болница, където продължава да се намира под полицейски надзор. Според журналиста той не бил коректен и към миналогодишните си работници, на който платил с чек. Когато те отишли в банката да го осребрят се оказало, че той няма покритие.

Ден след кървавото нападение телевизионните камери разкриха трагичните условия на живот на работниците. Те живеят до оранжериите, в саморъчно направени колиби. “Качеството на водата, която пием не е добро, а храната не е достатъчна”, заяви пред камерата на телевизия Скай друг работник от Бангладеш.

Стрелбата срещу имигрантите в Неа Манолада предизвика бурни реакции в социалните медии, където се появиха масови призиви за бойкот срещу производителите на ягоди от региона.

 

Събитията в Неа Манолада доказаха слуха, който се носеше от години в публичното пространство: Част от работодателите наемат работници, след това отказват да им платят, като се възползват от факта, че нямат документи за законен престой и работа в Гърция.

Но този случай не е първият. През 2008 сезонни работници на ягодовите полета от България и други държави се възпротивиха на ниското заплащане и с протеста си предизвикаха медийния интерес. В опита си да направят репортаж за условията на работа и живот в един от лагерите, където живееха около 400 българи журналист и фоторепортер от вестник То вима бяха нападнати и бити от охранителите. Някои от имигрантите-работници се опитали да говорят с журналиста за тежките условия, ниското заплащане, факта, че не им се изплащат социални осигуровки и допълнили, че живеят и работят в непрекъснат страх.

По време на разговора един от надзирателите, който също бил българин се намесил и казал на журналиста и фоторепортера да напуснат района. Те не му опонирали и се качили в автомобила си, но въпреки това надзирателят започнал да хвърля камъни срещу тях и да им вика “крадци”. Малко по-късно няколко души започнали да ги преследват с автомобили и мотоциклети. Върху колата на журналиста връхлетял джипа на собственика на ягодовите полета, вследствие на което двамата репортери били ранени. Тогава собственикът и неговите сътрудници слезли от колите си, наругали журналиста, набили фоторепортера и взели неговия фотоапарат.

По-късно и под заплахата, че ще бъде обвинен в кражба собственикът върнал фотоапарата и картата със снимките. В същото време подал оплакване срещу медийните представители, в което ги обвинил в нападение и нанасяне на щети върху чужда собственост.

Категории: Криминална хроника стрелба имигранти ягодови оранжерии Неа Манолада
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus