Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Приятелският кръг на Папаконстантину

07 Януари 2013 / 14:01:12  GRReporter
1197 прочитания

Георгис Папаконстантину, който е главен заподозрян в скандала с изтриването на три имена от списъка с гърци с дебели банкови сметки в Швейцария е възпитаник на едно от най-престижните учебни заведения в Гърция – Атинския колеж. Неговите съученици според издание Вима го описват в гимназиалните му години, като тих и не особено изявен ученик, който с нищо не показвал, че може след време да стане една от най-силните фигури в страната.

“Не беше добър нито с топката, нито в уроците, но беше добър в театъра и участваше в театралната група на колежа”, казват познатите му от юношеските години. Бившият финансист номер едно в Гърция е във “випуск 80-та” на Атинския колеж.

Негови съученици в същия випуск са били бившият външен министър Ставрос Лабринидис, Михалос Агелидис и финансистът и оглавяващ доскоро Пощенската каса Клеон Пападопулос. Съшо така зпълнителният директор на корпорацията за циментопроизводство Титан – Димитрис Папалексопулос, както и бившият председател на Millennium bank, за кратко в управлението на Proton bank на Лаврендиадис и кандидат депутат с Драси – Янис Танискидис. Други съвипускници на Папаконстантину са съветникът във финансовото министерство Никос Стилианидис и изпълнителният директор на Lion Hellas Никос Милиос, които внасят Peugeot и притежава част от застрахователната компания Minetta, Марфина банк и от частната болница Meropolitan.

Въпреки, че от ранна възразст Папаконстантину се зачислявал към лявото пространство, по-близкият му кръг от колежанските му години принадлежат на десно-неолибералните идеи. Негови по-близки приятели били Янис Танискидис, Клеон Пападопулос и Никос Стилианидис, които по времето на министерската си кариера назначи за съветник по управлението на европейските фондове. Извън компанията на “випуск 80-та” Папконстантину е поддържал връзки още от ранна възраст с (вече) стария ръководител на държавната лотария ОПАП Христос Хатзиемануил, бившият изпълнителен директор на Пощенската каса Ангелос Филипидис и Макис Воридис, който първо беше депутат от ЛАОС, после стана министър на транспорта и инфраструктурата в правителството на Лукас Пападимос и след това се прехвърли в Нова Демокрация.

По ирония на съдбата тази компания, която събирала бъдещите политически и бизнес лидери на Гърция, била известна в колежанските години като “кръгът на циниците”.

Политическият и социалният си възход, Папаконстантину дължи на чичо си Михалис Папаконстантину, който принадлежал на Нова Демокрация. С дясната партия чичото на малкия Папаконстантину преминал през няколко ключови поста в кариерата си. Той бил министър на земеделието, на правосъдието и на външните работи. След като двете му дъщери, Марина и Елени нямат интерес да създадат активна политическа кариера и се залавят с правото професионално, Михалис Папаконстантину, решава да помогне на племенника си да се издигне в политическия живот. Това са същите две братовчедки, които ще се окажат причината за политическия линч на Георгиос Папаконстантину през 2012-2013. Имената на Елени Папаконстантину, на съпруга й Симеон Сикиардис и на мъжа на Марина - Андреас Росонис са били изтрити от списъка с евентуалните данъчни измамници от списъка Лагард и главният заподозрян е братовчед им.

Елени Папаконстантину започва кариерата си от компанията за цимент и строителни материални АГЕТ Ираклис. След като напуска първата голяма корпорация, в която започва кариерата си се отделя с частна практика като юридически съветник по сливания и изкупувания на фирми в строителния сектор и извън него. Тя е била председател на дипломираните от Харвард и е сътрудничила като юрисконсулт на компании като Toyota, Philip Morris и Swarovski.

Чрез участието й в различни неправителствени организации и обществени инициативи, тя се запознава с Георгиос Папаконстантину. По-късно става член на управителния съвет на “S&B - Индустриални материали”, под председателството на Одисеяс Кириакопулос. Тя се жени за финансиста Симеон Сикиардис, който е от видна гръцка фамилия, позната с благотворителната си фондация. Тази фондация, въпреки големите държавни помощи, които е получила през изминалите години, сега се намира на ръба на финансов срив, отбелязват многозначително във вестник Авги.

Последната позиция, която Елени заема преди да се разгори скандалът със списъка Лагард е в управителния съвет на Агенцията за управление на държавната собственост, която отговаря за приватизационната програма на Гърция. Със забъркване на името й в скандала, тя подаде оставка от Агенцията, като заяви твърдо, че всички средства на нейно име и на името на мъжа й са законно придобити. След честната й дума, сега следва да се изкаже по въпроса и съда.

Категории: ИкономикаКриминална хроника Папаконстантину Атинския колеж кръгът на циниците
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus