Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Повечето гласоподаватели не приемат посланията на СИРИЗА

13 Септември 2013 / 14:09:18  Анастасия Балездрова
1533 прочитания

Първите социологически проучвания след летния период поставиха основната опозиционна партия СИРИЗА начело в предпочитанията на гръцките гласоподаватели. Резултатът изненадва, ако се вземе предвид факта, че съвсем скоро финансовият министър заяви, че тази година за пръв път ще бъде постигнат бюджетен излишък и първите знаци за подобряването на икономиката бяха приветствани от Берлин и Брюксел.

В същото време се е покачил броят на гърците, които имат негативно отношение към Европейския съюз и еврото, а подкрепата на Златна зора се движи между 13 и 15 на сто.

GRReporter се обърна към съветника по политическа комуникация, стратегия и политически изследвания Евтихис Вардулакис за анализ на резултатите от проучванията. Съучредител е на компания Stratego, която е участвала в политически кампании в Гърция и чужбина. Интервюто бе осъществено по e-mail.

Основното в двете последни социологически проучвания е ясният възход на СИРИЗА. Как го коментирате?

В много голяма степен очакван. Този процес на лек обрат започна през месец май миналата година, когато Нова демокрация постигна най-голямата си преднина за последната година. За това допринесоха различни събития, най-значимите от които бяха вътрешно правителствените кризи във връзка с гласуването на закона срещу расизма и закриването на националните радио и телевизия ЕРТ, както и данъчното облагане на недвижимото имущество. Това се отрази на изследванията, които показаха преднина на СИРИЗА през този период. Мисля, че тя се дължи повече на ерозията на Нова демокрация, отколкото на преднина на СИРИЗА, тъй като общият облик на партията няма съществено подобрение в отделните показатели.

През 15-те месеца от последните парламентарни избори станахме свидетели на много обрати.

Какво може да се очаква от едно следващо правителство на СИРИЗА?

Проблемното в политиката на СИРИЗА е, че тя може да привлече едно временно мнозинство на изборите, но много трудно би задоволила различните групи, които я подкрепят, защото управлението на страната изисква по-реалистични предложения.Очакванията, които създават не са никак ясни. Избирателите, които гласуват за СИРИЗА съзнателно и от идеологически съображения са малцинство сред общия електорат. Голямото мнозинство всъщност са бивши гласоподаватели на ПАСОК, които напуснаха партията, след като тя приложи политика на строги бюджетни съкращения. СИРИЗА се подкрепя също от хора, които просто искат промяна на правителството, защото смятат, че това е единствената алтернатива. Очакванията на тези отделни групи са неясни, а от СИРИЗА съвсем съзнателно оставят много въпроси неизяснени с единствена цел да привлекат гласове от различни политически пространства. Проблемното в тази политика е, че тя може да привлече едно временно мнозинство на изборите, но много трудно би задоволила различните групи, които я подкрепят, защото управлението на страната изисква по-реалистични предложения.

На какво се дължи според вас възходът на Златна зора?

Златна зора печели от господстващото недоволство към старата политическа система и рязката радикализация на общественото мнение, която засили агресивния популизъм. Икономическата криза предизвиква безнадеждност в гражданите,а дискредитирането на политическия живот ограничава очакванията от принадлежащите към „системата” партии. Тези два фактора създават една експлозивна смес, която цели да изрази волята си по много краен начин. Това се подхранва и от съществуващите проблеми, които предизвиква повишеният приток на нелегални имигранти, особено в някои квартали на Атина. Надявам се този процес да бъде прекъснат, защото възходът на тази фашистка организация носи единствено опасности за страната.

Социологическите проучвания отчитат рязко влошаване на отношението към Европейския съюз и еврото. Как се обяснява това, при условие, че Гърция е най-облагодетелстваната страна от европейските фондове за развитие?

На първо място бих искал да кажа, че евроскептицизмът се покачва не само в Гърция, но и в цяла Европа. Европейският съюз беше популярен, понеже обещаваше демократична стабилност, икономическо благоденствие и сътрудничества, които гарантираха мира и стабилните партньорства. Към настоящия момент и трите обещания са „под обстрел”. Приятелството и сътрудничеството между страните – членки е поставено под натиска на стереотипите и афоризмите, като например този за „мързеливците” от Юга и „хладнокръвните експлоататори” от Севера. Те се превръщат във водеща реторика, която „трови” отношенията между страните. В същото време налагането на политики на бюджетни съкращения превръща Европейския съюз от визия в „плашило”. За всичко това допринасят и националните правителствата, които често пренасят отговорността за тежките мерки върху ЕС. В общи линии същото се случва и в Гърция.

Какво очаквате да се случи на изборите за членовете на европейския парламент? Смятате ли, че участието ще надхвърли традиционния слаб интерес към тях?

Участието със сигурност ще е по-голямо, тъй като освен всичко друго те ще се проведат заедно с изборите за местно самоуправление. Следователно интересът за участие ще е по-голям.

Категории: Политика социологически проучвания Нова демокрация СИРИЗА Златна зора Евтихис Вардулакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus