Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пощенска каса не иска да става подарък на други банкери

06 Август 2012 / 17:08:59  Анастасия Балездрова
2137 прочитания

Първата гореща августовска седмица започна ударно за Атина. Още в първия работен ден по-голямата част от служителите в Пощенската каса напуснаха бюрата си между 12:00 и 15:00 в знак на протест срещу бъдещата й приватизация.

Жегата осуети плановете за протестно шествие към министерството на финансите, но както заявиха синдикалните лидери на служителите „на стачката в сряда трябва да бъдем много и да покажем, че сме единни”.

Председателят на дружеството на служителите в банката Георгиос Сидерис заяви за GRReporter, че основното им искане е да няма приватизация и банката да бъде рекапитализирана от Фонда за финансова стабилност.

„Искаме правителството да обяви какво възнамерява да направи с Пощенската каса. Тя е единствената в Гърция банка за спестяванията на гражданите и играе важна социална роля. Целта й е да концентрира спестяванията на хората и да финансира големите държавни проекти. През 110 години от своето учреждаване банката ни е финансирала успешно проекти като язовира в Маратонас и цялата пътна мрежа. Дори първите самолети по време на войната през 1940 са носели надпис с името на Пощенска каса”.

Според председателя на съюза на служителите единственият проблем във функциите на банката е свързан с орязването на гръцкия държавен дълг. „Щетите са в размер от около 2,8 милиарда евро. Въпреки това ние не сме сред четирите банки, които ще бъдат рекапитализирани”.

В подкрепа на аргументацията си Георгиос Сидерис изтъкна, че „Пощенската каса има най-ниския процент на рискови заеми сред всички гръцки банки. При нас той е около 3,5 на сто, докато при останалите е между 25-30 на сто”.

Служителите са категорично против приватизацията на банката. „Смятаме, че тя в никакъв случай не трябва да бъде дадена под формата на подарък на някой от банкерите. Както опитът показа те не успяха да управляват банките си толкова успешно, както нашата. Като пример мога да посоча, че заемите при нас са 27 на сто. В други банки, чиито имена не е необходимо да спомена заемите са в процент до 140 на сто”.

Синдикалистите призоваха колегите си да участват масово в стачката на 8 август, когато ще се проведе и шествието към Банката на Гърция, министерството на финансите и парламента, „понеже опитът от миналия петък показа, че протестните действия дават резултат”. Те посочиха, че подготвят клипове за телевизията и радиото, за да информират общественото мнение.

На въпроса на един от колегите си дали Пощенската каса ще последва пътя на Земеделската банка АТЕ те отговориха, че вероятно няма да има повторение на този модел. „Преди продажбата държавата отне лиценза на Земеделската банка. По всичко личи, че в случая с Пощенската каса нещата няма да се развият по този начин”.

Синдикалистите казаха още, че ще се опитат да се срещнат с министъра или друг представител на финансовото министерство, както и че ще посетят Агенцията по приватизациите, за да „разузнаят” какъв е планът за приватизацията на банката.

Пощенска каса има най-голямата мрежа от филиали. 220 са собственост на банката, а още 1 000 са филиали на Гръцките пощи, които си сътрудничат нея в цялата страна.

В същото време на днешното заседание на лидерите на тройната коалиция се очаква да бъде премахнато изискването държавата да държи основния пакет акции (51 на сто) в компаниите със стратегически характер. Заедно с него се очаква да отпадне ограничението до 21 на сто за акциите на стратегическите инвеститори, без изричното одобрение на комисията за приватизациите на министерско ниво.

Категории: Икономика банка Пощенска каса приватизация рекапитализация стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus