Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политиците толерират несправедливата и хаотична данъчна система

31 Юли 2012 / 18:07:34  Анастасия Балездрова
4849 прочитания

Днес изтича отсрочката, която отпусна министерството на финансите на срока за подаване на данъчните декларации. Краят на първоначалния срок бе оставен за след изборните надпревари, които се оказаха две, понеже гръцките политици решиха, че рязко повишените тази година данъци щеуплашат гласоподавателите, преди да тръгнат към избирателните секции.

Срокът изтече и финансовото министерство даде отсрочка, както почти всяка година. Въпреки това, според анализатори до момента все още не са подадени около 500 хиляди декларации. Почти невъзможно е те да бъдат приети от електронната система в рамките на един ден и затова от ведомството обмислят варианта да дадат една „мълчалива” отсрочка, т.е. да оставят системата отворена, за да могат и последните данъкоплатци да подадат своите декларации през следващите няколко дни.

В същото време всички тези отлагания водят до забавяне в изчислените в бюджета приходи. GRReporter се обърна за коментар към данъчния експерт Андонис Музакис.

Г-н Музакис, кои са причините за това закъснение от страна на гражданите?

Много от тях не успяха да съберат необходимите документи. Например пенсионерите, които до последния момент събираха удостоверенията си от осигурителните каси. Друга категория данъкоплатци са тези, които вярват, че по този начин ще отложат срока за изплащането на данъците за по-късно. Разбира се, това не е вярно. Трети просто нямат намерение да подадат данъчна декларация, защото смятат, че така протестират срещу „несправедливото данъчно облагане”. Към това добавете и общото правило, че гърците обичаме да отлагаме нещата до последната минута. Финансовото министерство не иска да даде официална отсрочка, именно поради тази причина.

Срокът за подаването на декларациите е така или иначе много късен в сравнение с предишните години. Какво означава това за държавните приходи?

Създава огромен проблем в изпълнението на бюджета, защото приходите от данъци ще влязат в държавната хазна по-късно от предвиденото време. Ако министърът на финансите постанови, че данъкът ще може да се изплати на няколко вноски, една голяма част от средствата ще бъдат прехвърлени за изплащане през следващата година.

В същото време държавните разходи са строго фиксирани, следователно ако не се съберат парите от данъците държавата няма да може да ги покрие. По този начин ще се увеличи бюджетният дефицит, който е и един от основните проблеми на финансовото министерство. Както виждате, ведомството непрекъснато се опитва да запуши различните дупки с нови данъци. Така се въртим около себе си без никакъв резултат, като куче, което гони опашката си и не успява никога да я хване.

Според някои коментатори правителството избягва да наложи мерките за ограничение на държавните разходи, понеже се опасява, че ако бъдат обявени, някои от гражданите няма да подадат изобщо данъчни декларации. Какво е вашето мнение по въпроса?

Не мисля, че решението на един отделен човек да не декларира доходите си е в състояние да упражни натиск върху решенията на тройната коалиция. В крайна сметка, дори ако 100 000 души решат да не го сторят, това няма да е нищо повече от протест. И разбира се, това ще навреди само на самите тях.

Натискът е от друга страна. Преди изборите всички партии, включително и тези, които участват в правителствената коалиция бяха обещали, че няма да има повече намаления на заплатите и пенсиите, те са повече от наложителни, понеже сметките не излизат другояче. Сега се опасяват, че ако ги наложат ще ги обвинят за даване на лъжливи обещания.

Данъчният експерт Андонис Музакис

Вчера стана ясно, че Органът за борба с финансовите престъпления разследва 200 души, понеже са изнесли в чуждестранни банки огромни парични суми, докато са декларирали нищожни суми. Кое е незаконното в случая?

Съществува закон, по силата на който банките и дори компаниите – доставчици на електричество, водоснабдяване и други подобни услуги са задължени да предоставят данните на всички свои клиенти на министерството на финансите. Целта е да бъдат проверени финансовите операции на данъкоплатците. Данните от данъчните декларации, които се съхраняват във ведомството се сравняват с парите в банковите сметки и операциите за пренасяне към чуждестранни банки.

При една такава проверка контролните органи установиха голям брой случаи на граждани, които са декларирали малки суми от порядъка на 20 – 30 хиляди евро, а в същото време са изнесли в чужбина десетки милиони. Това, което следва е да се установи дали тези пари да били декларирани и обложени с данък в Гърция, освен ако не са от категорията доходи, които не се облагат по закон. Ако се установи, че не са платили данъци за тези средства, ще им бъде наложен наказателен данък, който в някои случаи достига до 45 на сто, заедно с всички законни лихви. В допълнение за някои от нарушителите не е изключено да се задейства законодателството срещу узаконяването на пари от незаконни действия.  

Резултатна ли е действащата данъчна система и кои са вашите предложения за нейното подобряване?

Категории: Икономика данъчни декларации министерство на финансите укриване на данъци Андонис Музакис данъчен експерт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus