Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политическата поляризация прерасна в анархистични нападения

14 Януари 2013 / 19:01:13  Анастасия Балездрова
813 прочитания

Районът около централата на Нова демокрация продължава да е отцепен от полицейски части, след стрелбата срещу партийните офиси в 03:00 тази сутрин. Те блокираха локалното платно до булевард Андреас Сигру минути след отекването на изстрелите. Членове на Службата за борба с тероризма в бели и сини униформи откриха девет гилзи на страничната улица, от чиято страна се намира кабинетът на лидера на „сините” и премиер Андонис Самарас. Полицаите откриха там един куршум, който рекуширал от тавана в стената и след това в пода. Друг куршум бе намерен на покрива на сградата.

Според разпространената до момента информация нападателите са пристигнали до партийната централа на Нова демокрация с автомобил, като са преминали пред входа й по локалното платно, което се намира успоредно на булеварда. След това са завили по страничната улица Дойранис, където спрели. После двама души излезли от колата и отишли пеш до южната страна на сградата, по която започнали да стрелят с автомати тип Калашников и избягали. Според очевидци нападателите са били трима. Единият останал в колата, където чакал своите съучастници. Резултатите от балистичното изследване показаха, че нападателите са използвали един автомат и един пистолет.

От полицията все още не са установили тяхната самоличност. Властите очакват да получат повече информация от видеоматериалите, които са заснели камерите за сигурност, поставени както на сградата на партийната централа, така и на съседни търговски фирми.

Прозорецът на кабинета на Андонис Самарас се намира над табелата с логото на Нова демокрация


Лидерите на коалиционните партньори на „сините” – Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис, както и Комунистическата партия осъдиха нападението.  Според информация на гръцката държавна телевизия НЕТ, лидерът на основната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който се намира на посещение в Германия се е обадил на премиера Андонис Самарас. След като му изразил загрижеността си от повишаването на проявите на насилие през последните дни, той заявил, че разследването за стрелбата трябва да се задейства бързо и във всички насоки.

Според източници Алексис Ципрас е сериозно обезпокоен от ескалирането на нападенията през последните дни и смята тази ситуация за много опасна. Но част от водещите фигури в коалицията, като секретаря на централната политическа комисия Манолис Глезос са на различно мнение. Ветеранът на политиката, широко известен с това, че по време на германската окупация заедно със свой съмишленик е свалил знамето на нацистите от Акропола заяви в парламента, че „Левицата няма полза” от днешното нападение. Веднага след това призова „сините” да се замислят „дали нападението не е дело на парадържавни формации, които са приятелски настроени към Нова демокрация”.

От СИРИЗА твърдят, че са особено загрижени за засилването на броя на нападенията и напомнят, че Алексис Ципрас бе изразил подобни опасения още през изминалия септември.  Те смятат, че тогавашното му изявление, че „СИРИЗА ще защити демокрацията в Гърция и от силите на меморандума, и от силите, които внасят фашизма сред обществото” е поставило разграничителна линия между партията  и проявите на насилие.

Паралелно с това от СИРИЗА имат съмнения за мотивите на нападателите. Според координатора на коалицията Димитрис Вицас, „докато в страната се случват много сериозни неща – от закона за данъците до правни документи, с които държавни активи се предоставят на кредиторите като залози, списъка на Лагард и други, темата за насилието е първа в дневния ред”. Според него зад днешното нападение се крият „групи на фанатици или парадържавни формации”, чиито действия целят да уплашат СИРИЗА.

Много коментатори констатират, че ръководството на левите се опитва да се разграничи от идеите и действията на крайнолеви елементи и да ги отдели напълно от партията. Като пример те сочат интервю на Алексис Ципрас пред радио Real FM, в което той заяви недвусмислено, че е против насилието и дори определи членовете на СИРИЗА като „домакини”. На гръцкия политически език конкретният израз обозначава най-консервативната част на обществото, която традиционно се отъждествява с избирателите на Нова демокрация.  Анализатори смятат, че този „завой” не е случаен и цели да върне на СИРИЗА изгубената динамика, след не особено добрите резултати на последното социологическо проучване за левите. 

Категории: ПолитикаКриминална хроника стрелба политическа поляризация Нова демокрация СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus