Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията търси терористи за банков обир

15 Август 2013 / 17:08:54  GRReporter
1106 прочитания

Мащабна акция с цел да бъдат заловени обирджиите на клон на Националната банка на Гърция във Велестино провежда гръцката полиция. От снощи силите на реда провеждат проверки по цялата пътна мрежа в регионите на Тесалия и Централна Гърция.

Според различни медии нападателите успели да задигнат между 300 – 400 000 евро.

От показания на свидетели, до момента е известно, че банката са обрали четирима въоръжени и маскирани души. Говорейки на перфектен гръцки, те казали на директора на банката да отвори сейфа. Очевидци разказват, че по време на обира и четиримата били напълно хладнокръвни и уверили клиентите на банката, че няма да пострадат по никакъв начин.

След като поставили парите в найлонови торби обирджиите си тръгнали от банката пеш. След като преминали централната пешеходна улица във Велестино те се качили в автомобил, в който вероятно ги е чакал пети съучастник. Малко по-късно нападателите се прехвърлили в друга кола, като подпалили първата, за да заличат всички свои следи.

От полицията разглеждат всички сценарии и не изключват вероятността обирджиите да са анархисти – участници в “партизанската война в града”. Съмненията на властите са породени най-вече от начина им на действие, който напомня много банковия обир в село Филотас в региона на Флорина и неуспешния опит във Велвендо до Козани. Тогава полицията залови шестима членове на терористичната групировка “Конспирация на огнените ядра”.

Алармата заби в Службата за борба в тероризма веднага след обира, се посочва в статия на вестник “То вима”. Според публикацията антитерористите откриват поразителни прилики на вчерашния обир с неуспешния опит отпреди година на остров Парос, по време на който бе убит от упор един таксиметров шофьор.

Уликите, които дават основания за предположенията, че става дума за действие на терористи са: фактът, че дегизираните с перуки и големи слънчеви очила обирджии са били въоръжени с пистолети Glock и почти идентичният начин на действие както при изброените по-горе обири. Поне един от тях е казал на някои от клиентите на банката да не се страхуват, понеже “искаме да оберем банката, а не обикновени граждани”. Същите думи са използвали и заловените за опита за обир в Парос, както и извършителите на други анархистки акции.

Според описанията на очевидци двама от обирджиите били на възраст 22 – 25 години, а останалите – на около 30.

от разследването стана ясно, че автомобила, който са подпалили в близост до Велестино е бил откраднат от атинското предградие Егалео преди два месеца. Освен това самото подпалване на колата е позната тактика на анархистите, които организират банкови обири.

Категории: Криминална хроника банков обир разследване терористи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus