Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ДНК-пробите свързват терористите от Велвендо с „ядрата”

14 Февруари 2013 / 18:02:00  GRReporter
870 прочитания

Трима от заловените по време на неуспешния банков обир във Велвендо младежи са участвали  и в други нападения в миналото, сочат резултатите от разследването в полицейските лаборатории. Техният биологичен материал съвпада с откритото ДНК в явки и апартаменти-скривалища, които са използвали членове на терористичната групировка „Конспирация на огнените ядра”.

Данните показват, че Йоанис Михаилидис, Димитрис Политис и Никос Романос са посещавали и живели в явките на организацията във Волос, Калитеа и Колонос. Оказва се, че първият, известен като „стрелецът от Синтагма” е вторият участник в кървавото нападение срещу полицаи в атинското предградие Певки през май 2011. Тогава бяха ранени двама полицаи и бе арестуван обвиненият за участие в „конспирацията на огнените ядра” Теофилос Мавропулос.

По-конкретно биологичният материал на Йоанис Михаилидис съвпада с открито ДНК върху:

- пистолет Glock, който е бил открит в Певки на мястото на нападение срещу полицаи по време на полицейска акция за проверка на лични документи.

- доказателствен материал от апартамент в столичния квартал Колонос, който е бил нает с фалшива лична карта на 5 декември 2011.

- доказателствен материал от апартамент в квартал Неа Йония във Волос на 14 март 2011, както и в апартамент в атинския квартал Калитеа.

Биологичният материал на Димирис Политис съвпада с открито ДНК върху:

-  шапка, която представлява доказателствен материал. Тя е била открита в автомобил, който бил използван по време на въоръжения обир на клона на Земеделска банка в село Филотас до Флорина на 28 ноември 2012. В обира е участвала и една жена, а нападателите успели да задигнат 110 000 евро.

Според полицията в банката нахлули четири въоръжени лица, които заплашили служителите и клиентите и взели парите от касата. След това изчезнали с откраднат няколко дни по-рано от Солун автомобил, който впоследствие изоставили до село Комнина в района на Козани.

- доказателствен материал от апартамент в столичния квартал Колонос, който е бил нает с фалшива лична карта на 5 декември 2011.

- доказателствен материал от апартамент в атинското предградие Таврос на 13 януари 2011, в апартамент в квартал Неа Йония във Волос на 14 март 2011, в апартамент в Калитеа и в къща в курортното селище Порто Рафти, която са използвали за скривалище заловените на 14 март 2011 терористи.

Биологичният материал на Никос Романос също съвпада с ДНК, открито върху:

- доказателствен материал, събран след взрив на самоделно експлозивно устройство в депо на тролеи в атинското предградие Агиос Димитриос на 27 юни 2009.

- доказателствен материал, открит в апартамента в Колонос.

- доказателствен материал, открит в апартамента в Калитеа.

Категории: Криминална хроника терористи Конспирация на огнените ядра биологичен материал ДНК
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus