Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията се опасява от ескалация на тероризма

08 Януари 2014 / 13:01:01  GRReporter
1508 прочитания

Три дни след изчезването на осъдения за участие в терористичната групировка „17 ноември” Христодулос Ксирос, гръцката полиция свързва решението му да не се върне в затвора с опитите за активиране на така наречената „партизанска борба в града”. 56-годишният терорист, който бе получил 6-кратна доживотна присъда наруши 9-дневния отпуск от затвора като не се яви пред властите в неделя и от тогава се счита за беглец.

Според представители на Службата за борба с тероризма целта на Ксирос е да се включи отново в редиците на въоръженото насилие. Намерението му се потвърждава и от изявлението на неговия адвокат Франгискос Рангусис за вестник Катимерини: „Моментът налага подбуждане на обществото. Христодулос Ксирос ще се върне в затвора само ако бъде открит и арестуван”.

Снимка от процеса срещу членовете на "17 ноември" в специално пригодената за него зала в затвора в Коридалос

Терористът бе получил 9-дневен отпуск от затвора в Коридалос, за да посети близките си в крайморското градче Неа Каликратия до Солун от 1 до 9 януари. Той е бил задължен да отседне в дома на родителите си, като за пръв път е получил специално разрешение да посети за един ден сестра си, която живее в Солун. Според полицейски източници Ксирос е посещавал редовно полицейския участък в Неа Каликратия, за да декларира присъствието си до миналата неделя. Източници твърдят, че по време на посещенията в участъка са го придружавали сестра му или някой от племенниците му.

Конкретният отпуск е бил седмият по ред, който е бил даден на Ксирос от септември 2012 насам. По време на предишните той е посещавал и отсядал в дома на родителите си в Неа Каликратия и само в един от случаите му е било позволено да отиде на родния си остров Икария.

Една от основните части на разследването е да се установи дали Ксирос е посетил членове на „Конспирацията на огнените ядра”, които са настанени в килии в друго крило на затвора в Коридалос на 31 декември.

Ръководителят на "17 ноември" Александрос Йотопулос

Високопоставени полицейски представители изразяват опасенията си за вероятно нападение от страна на групировка – „наследник на „17 ноември”, се посочва в публикация на вестник То вима. Според информации, които имат на разположение някои участници в нападението срещу централата на Нова демокрация през януари 2013 и скорошното нападение срещу резиденцията на германския посланик в Халандри са в контакт с осъдените членове на „17 ноември” посредством друго лице. По тази причина полицейските власти определят бягството на Христодулос Ксирос, който имаше водеща роля в убийствата на жертвите на „17 ноември” и най-вече в изстрелването на ракетите, като „неслучайно”.

Димитрис Куфодинас

В същото време стана ясно, че след бягството на Христодулос Ксирос и преместването на брат му Савас Ксирос в болницата в Лариса, в затвора се намират само четирима от 16-те осъдени членове на „17 ноември”. 11 години след процеса в Коридалос са: ръководителят на групировката Александрос Йотопулос, главният организатор на нападенията Димитрис Куфодинас, Василис Дзордзатос и Ираклис Костарис. Последните двама също получават отпуски от затвора.

Полицейски представители подчертават факта, че в много свои интервюта от затвора през последните години Христодулос Ксирос описваше като особено положително „народното контра насилие”. Заслужава да се отбележи, че той и останалите членове на „17 ноември” бяха осъдени за 23 убийства, 184 опити за убийство, 77 случаи на раняване на своите жертви, 13 обира и десетки бомбени атентати.

Спряганата като наследник на старото поколение терористи „Конспирация на огнените ядра” не загуби време и приветства бягството на Христодулос Ксирос. Членовете на групировката, които се намират в затвора публикуваха в интернет следния текст:

„Градският партизанин Христодулос Ксирос се разхожда непреклонно в страната на свободата. Тази страна се намира много далеч от онези, които забравиха за нападението и се прегънаха от надеждата за промяна, без обаче да сложат ръцете си в огъня.

Тази страна се намира много близо то онези, които бяха всеотдайни в борбата и при все това живеят с желанието да допринесат още.

Там се ражда животът, другарството и бунтът…в големите отрицания и трудните решения.

Другарю, на добър път…

Пожелаваме кураж на непокаялите се затворници от „17 ноември”.

ВРЕМЕТО НА АТАКАТА ЗАПОЧНА

ПС: Журналисти – гарвани, вашите лъжи ще ви закопаят. Дръжте двойните си езици далеч от другаря.

Конспирация на огнените ядра FAI/IRF (Затворническо ядро)”.

По време на процеса срещу членовете на „17 ноември” Христодулос Ксирос получи 6-кратна доживотна присъда и 25 години затвор за участие в 6 убийства, бомбени атентати и обири. Той бе един от членовете на „второто поколение” на групировката и псевдонимът му бе „Манолис”. Ксирос призна участието си в убийствата на издателя Николаос Момфератос и неговия шофьор Панайотис Русетис на 21 февруари 1985, във взрива на пълна с експлозиви кола срещу полицейски автобус, по време на който загина полицаят Николаос Георгакопулос на 26 ноември 1985, в убийствата на индустриалеца Димитрис Ангелопулос на 8 април 1986, на военното аташе в посолството на САЩ Уилям Нордин на 28 юни 1988 и на американския войник Роналд Стюарт на 12 март 1991. 

Категории: Криминална хроника Христодулос Ксирос 17 ноември тероризъм затвор бягство Конспирация на огнените ядра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus