Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията откри явка на групировката на Мазиотис

12 Август 2014 / 15:08:40  GRReporter
663 прочитания

Гръцките антитерористи откриха апартамент в централния атински квартал Патисия. Той бил използван от сътрудниците на заловения наскоро терорист Никос Мазиотис като явка.

Според източници властите следели кой посещава апартамента през последните дни с цел да установят действията на членовете на неговата група след епизодичния му арест в центъра на Атина преди месец.

Обискът на апартамента е в процес и до момента няма информация какво са открили в него членовете на Службата за борба с тероризма. Все пак полицията обяви, че специални отряди са търсили отпечатъци от пръсти и биологичен материал. Целта им е да установят колко и кои лица са го посещавали и да разбият окончателно групировката „Революционна борба”.

Според полицейски офицери апартаментът е бил „помощно помещение”, което членовете на групировката са използвали като скривалище, когато усещали, че властите са открили техните следи. Съществуват и предположения, че той е бил посещаван преди атентата със заложената в кола бомба до сградата на Банката на Гърция.

По непотвърдена информация апартаментът е бил нает преди година, а наемателите го напуснали и изпразнили преди шест месеца без да платят наемите. Източници от полицията твърдят, че той е бил нает от най-тесния сътрудник на Мазиотис, Георгиос Петракакос, за когото се предполага, че е извършил банковия обир в Саронида преди няколко дни.

От полицията казват, че са закъснели да обявят съществуването на явката поради очакванията, че след арестуването на Мазиотис и бягството на Пола Рупа от апартамента в квартал Маруси, някой от членовете на „Революционна борба” или самата Рупа биха се опитали да се скрият там и така да бъдат заловени.

Но тъй като в рамките на месец никой не се появил те решили да проведат проверка на помещенията и да съберат намиращите се там улики.

В същото време продължава разследването за залавянето на приятелката и майка на детето на Мазиотис Пола Рупа. След мълчание от почти месец известният за връзките си с анархистките среди сайт Indymedia публикува нейно писмо, в което заявява, че няма намерение да се предаде и ще продължи въоръжената си дейност.

Тя обвини полицията в преднамереност по повод на въоръжения сблъсък преди залавянето на Мазиотис в центъра на Атина. Рупа опровергава информацията на полицията, че е открила терориста много преди престрелката и твърди, че те са го открили съвсем случайно, тъй като преди това и двамата са се движели навсякъде, без да бъдат разпознати. „Минавахме до тях. Ние ги виждахме, но те нас – не”, пише тя и все пак признава, че арестът на Мазиотис е удар срещу „Революционна борба”.

Категории: Криминална хроника терористи явка апартамент Никос Мазиотис Революционна борба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus