Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банков обир с вкус на тероризъм

09 Август 2014 / 11:08:19  GRReporter
1097 прочитания

Обирът на банков клон на кръстовището на улиците Артемидос и Кефалинияс в Саронида в петък на 8 август, приключи с кратко пленничество на директора на клона и избегната среща с полицията.

Представители на гръцката полиция според информации на вестник Вима смятат, че зад обира с плячка само 3300 евро се крие Георгиос Петракакос, сътрудник на терориста Никос Мазиотис, както и други престъпници с минал опит в банковите обири в Солун и в Арголида, които също са били в обкръжението на анархиста.

При анализа на записите от камерите от банката полицаите са разпознали двама души с перуки, още един с униформа на електротехник, които са се появявали и при предишните обири в Метана, Акрата и др., от въоръжената банда на Мазиотис. От сравнението на видеоматериалите разследващите са стигнали до извода, че по всяка вероятност същата въоръжена група е свързана с обира на 70 000 евро от клон на друга банка в Маратон на 1 юли.

В обира в Саронида са участвали общо петима извършители, четирима от които с нахлули в банката. Избягали са с откраднат Mercedes Α-class, който са изоставили зад съседна църква, и са изчезнали с друг автомобил.

Обирът стъпка по стъпка

Според данните на полицията извършителите вероятно са наблюдавали банковия клон преди обира. Първоначално са влезли трима от престъпниците, като в този момент в клона е имало много клиенти. По-късно в клона е влязъл четвъртият от тях, следвайки нищо неподозираща клиентка на банката.

Извършителите са се насочили към директора на клона и към касиера, и след като взели 3300 евро от касата, са поискали да бъде отворен банкоматът на клона. Но в този момент един от двамата касиери заявява, че това е невъзможно, защото не знаят как.

След това извършителите се изнервят много, защото решават, че някой от служителите е успял да натисне копчето на алармата и се уплашили, че полицията ще дойде веднага.

Обирджиите решават веднага да напуснат банката, след като са останали в клона около 3,5 минути, вземайки като „щит” до излизането си директора на клона.

Припомня се, че към подобно кратко заложничество на служители на банката са прибягнали и извършителите на обира в Спецес през лятото на 2013, обир, който се приписва на същата въоръжена група. И тогава крадците са се страхували от пристигането на полицията от съседния полицейски участък

Извършителите на обира в Саронида са избягали бързо от банката, натоварили се на откраднат автомобил, а само няколко минути по-късно в банката пристигат полицаите.

Служители на полицията се притесняват, че ще последват и други банкови обири в Атика в съседните окръзи.

Пола Рупа и Никос Мазиотис, www.tovima.gr

Междувременно, приятелката на Никос Мазиотис Пола Рупа, която се издирва от полицията, разпространи дълъг текст, публикуван на интернет страницата indymedia в петък следобед. В него тя коментира  начина на задържането Мазиотис, как са го отразили медиите, като същевременно се атакува правителството и „икономически елит”. Рупа коментира и затварянето на Мазиотис в затвора Диаватон където няма лекари дори за спешните медицински нужди на лишените от свобода, и отправя послание, че няма да се предаде.

Пола Рупа говори и за разследването на смъртта на имигрантите във Фармакониси и за неотдавнашното оправдателно решение на съда за производителите на ягоди в Манолада. Същевременно тя не коментира обявените от полицията информации за сътрудничеството на Мазиотис  с Георгиос Петракакос.

Посланието на Пола Рупа, която е автор на декларациите на организацията „Революционна борба”, приключва със заявлението, че тя е била, е и ще бъде член на организацията, която ще продължи дейността си.

Категории: банков обир Саронида Георгиос Петракаксо Пола Рупа Никос Мазиотис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus