Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията арестува двама от избягалите от затвора в Трикала

24 Март 2013 / 11:03:29  GRReporter
1768 прочитания

Рецидивистът Пaнайотис Властос е планирал ново бягство от затвора в Трикала след първия му неуспешен опит с хеликоптер преди няколко седмици, става ясно от изявление на Гръцката полиция. Смята се обаче, че той не е участвал във вчерашното групово бягство на 11 затворници от същия затвор. Както съобщи по-рано пресаташето на Гръцката полиция Христос Партенис, от разследването в затвора след бягството в килията на Властос са намерени 5 бръснарски ножчета и 4 триона за рязане на метал, както и два ножа. Според Партенис двама от избягалите са арестувани в 2 часа следобед в областта Криница до Трикала, на около 4-5 км. от затвора. И двамата са албанци, съответно на 27 и 30 години.

Според досегашните информации, бягството е организирано от осем от затворниците. Планът е изпълнен с помощта на сътрудници на затворниците, които вечерта в петък, в 8:20 вечерта нападнаха затвора. Първоначално беше хвърлена сигнална ракета, а после започнаха да стрелят с автомати калашников по централната сграда. При стрелбата бяха ранени двама охранители, което отваря пътя на бегълците. От първия момент са алармирани полицейските сили в областите Тесалия, Западна Македония, Централна Гърция, Епир и други райони. В блокадите на пътищата са включени полицаи от отрядите за задържане, както и полицейски кучета, както и два хеликоптера на полицията.

При разследването на службите са намерени предмети, използвани от затворниците при бягството, като саморъчно направена стълба, направена от стълбата на двуетажното легло, ленти от чаршафи, както и въжета с куки. Автомобилът ван, използван от участниците във въоръженото нападение е открит в земеделския район на Никея, близо до Лариса, около 12:30 на обед и е бил изгорен. Разследването продължава във всички посоки.

Министерството на правосъдието: това е нападение от военен тип

За въоръженото нападение от военен тип с автомати калашников и ръчни гранати говори в свое изявление Министерството на правосъдието. Нападението е извършено вечерта, когато затворниците все още не са се прибрали по килиите, се казва още в изявлението.  Според Министерството се е стреляло и по полицейски автомобил, който се е приближил до затвора, както и по друг автомобил, спрян навън.

Двамата ранени при нападението охранители са закарани в болницата на Трикала, където са оперирани. Единият все още е в реанимацията.

В края на изявлението на министерството се отбелязва, че при разследването не са открити оръжия, нито доказателства за използването на оръжия от затворници вътре в затвора по време на бягството. Но разследването в тази посока продължава.

Междувременно Гръцката полиция също направи изявление, в което се казва, че са арестувани двама от затворниците. Те са открити в горист район, на около 4-5 км. от затвора около 2 часа вчера следобед. От първия момент са активизирани всички полицейски сили за откриването на бегълците.

 

Категории: Трикала затвор бягство на затворници полиция криминална хроника Панайотис Властос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus