Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Подкрепата за Златна зора няма да спадне толкова бързо

10 Октомври 2013 / 12:10:42  Анастасия Балездрова
1540 прочитания

След ареста на лидера на Златна зора и началото на разследването за престъпната й дейност повечето от гръцките медии посвещават обширни репортажи по темата. В някои случаи публикуваните интервюта на бивши  членове на екстремистката партия бяха поискани официално от съдебните власти, за да бъдат включени в официалното разследване.

Но до преломния момент с убийството на рапъра Павлос Фисас ситуацията беше много различна. Малко медии си позволиха да критикуват открито престъпните действия на златнозорците, а някои вестници и телевизии дори представиха някои от водещите фигури в позитивна светлина.

Днес GRReporter представя анализ на събитията от Ксеня Куналаки, шеф на отдел „Международни новини” в големия гръцки всекидневник Катимерини. Тя е може би първата журналистка, която не се поколеба да нарече Златна зора с истинското й име още преди тя да влезе в гръцкия парламент. В статията си със заглавие „Баналността на злото”  през април миналата година  Ксения Куналаки заяви, че след като Златна зора не е била забранена със закон въпреки престъпната дейност на много от членовете й, единствената възможност тя да бъде преборена е чрез медийна кампания, която да показва истинското й лице. В отговор получи открита заплаха от Златна зора с израза „Kommt Zeit, kommt Rat, kommt Attentat”, което означава „Идва времето, идва предупреждението, идва атентатът”.

Интервюто е осъществено по e-mail.

Престъпната дейност на Златна зора не беше нещо, което не се знаеше, особено след избирането на партията за член на парламента. Защо правителството закъсня да предприеме мерки? Кой според вас беше факторът, който задейства институциите?

Не ми харесват конспирационните истории и различните предположения, най-вече от страна на Левицата, че правителството се е задействало вследствие на чуждестранен натиск. Катализаторът със сигурност бе убийството на Павлос Фисас, както и осъзнаването, че Златна зора е една престъпна организация, с която не може да бъде постигнато никакво разбирателство. Наистина държавните институции закъсняха доста, но трябва да признаем, че дори и късна, тяхната реакция беше образцова. Премиерът изглежда решен да постави край на произвола на Златна зора, на тъмните й връзки с полицията и армията, както и на злокачественото образувание, наречено расизъм, след като инициира отново дискусия за приемането на закон срещу него. Смятам, че трябва да преодолеем различията, задръжките и мнителността помежду си и съвсем смело и независимо от политическите си позиции да приветстваме тези усилия. Само така, сплотена, конституционната дъга ще успее да се защити и да предпази демократичния начин на управление.

Как обяснявате факта, че според социологическите проучвания Златна зора не е загубила процента, с който бе избрана на изборите и остава трета политическа сила?

Трябва да отбележим, че не е лесно да бъде дискредитирана една партия, която има толкова голямо влияние върху гръцкото общество, както е това, което постигна Златна зора през последните месеци. Не можем да очакваме, че от двуцифрените проценти подкрепата към нея ще се сгромоляса до 2 на сто само за няколко дни. Смятам обаче, че посланието е вече изпратено. Непоправимите й поддръжници вече не могат да се позоват на аргумента, че не знаят какво точно представлява тя. Наясно са, че става дума за банда убийци, изнудвачи, неонацисти и т.н., следователно ако гласуват за тях отново ще поемат тежестта на съучастието.

От друга страна не можем да не отбележим факта, че една част от електората има ясни крайно десни възгледи и тези хора намериха партийна стряха в Златна зора. Кризата и дискредитирането на политическата система бяха причината за това, че други хора, които нямат нищо общо с тази идеология гласуваха за тях, тъй като решиха, че този вот ще е израз на противопоставянето им със системата. Ако не бъде възстановено доверието към институциите и партиите и ако не се появят политически сили, чиято цел ще е осъвременяването на гръцкото общество, Златна зора ще продължи да съществува на политическата карта, дори и с по-малка подкрепа.

Какви действия трябва да предприеме политическата система и обществото като цяло, за да бъде изкоренено явлението Златна зора?

Това е един много комплексен процес. Не става дума за 3-4 решения, които може да изброи някой и после всичко да приключи. Виждаме например, че след 15-годишния спад във влиянието на Националния фронт във Франция тази ксенофобска и крайнодясна партия е по-силна от всякога в навечерието на изборите за членовете на европейския парламент. Същото явление се наблюдава в много държави в северна Европа, от Австрия до Норвегия. Но пък в никоя друга държава тези партии не са толкова оплетени с насилието както Златна зора.

Категории: Политика Златна зора медии насилие Ксения Куналаки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus