Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live “Златна зора” ще влезе в парламента и на повторните избори, но с по-малък процент

10 Май 2012 / 15:05:25  Виктория Миндова
2524 прочитания

“Златна зора” ще влезе в парламента и на втория кръг от предсрочните парламентарни избори, но с по-малко гласове. Някои от хората, които гласуваха за тях като реакция на създалата се ситуация в страната, ще прехвърлят вота си към други партии, ако има повторение на предсрочните избори през юни. Това е мнението на журналиста Янис Сулиотис от вестник Катимерини, който от първа ръка познава военния маниер на комуникация на ултра дясната партия с журналистите и “цивилното” население. Сулиотис не е бе допуснат на пресконференцията на Никос Михалолякос след обявяване на резултатите, защото вестникът, за който той работи не пише добри думи за “Златна зора”. Той не успя да проследи същата тази пресконференция, на която беше заповядано на журналистите да се изправят в знак на почит пред лидера Михалолякос, когато влиза в залата или да я напуснат, ако не искат да се подчинят. Ето какво разказва за GRReporter гръцкият журналист:

В дните преди изборния ден се бях разбрал с представители на “Златна зора” да ми дадат позволение да посетя офисите на партията в деня на гласуването, за да отразя реакции от обявяването на резултатите. Първоначално ми беше отказано, с довода, че централата на партията е много малка и няма достатъчно място, за да настанят журналистите. В последствие наеха зала в хотел в близост до офисите на “Златна зора”, за да може да се проведе пресконференцията. Към осем и половина часа вечерта, когато вече бяха известни резултатите от първите exit polls Михалолякос се отправи пеш с представители на личната си охрана от централата на партията към хотела, в който трябваше да се проведе срещата с журналисти. Аз последвах. Някои колеги-журналисти вече се намираха в хотела. Когато стигнахме до залата, Михалилякос влезе вътре, но неговите охранители ми препречиха пътя да последвам. На място открих лице от “Златна зора”, което ме разпозна от контактите ми с тях в предишните дни. Той ми помогна да мина през едната охрана, но така и не ме допуснаха в залата предвидена за пресконференцията. Когато разбраха, че съм от Катимерини се даде заповед да не ме допуснат в залата. Дойдоха двама души от охраната и по доста груб начин ме накараха да напусна хотела.

Янис Сулиотис пояснява, че изненадата не е толкова, че “Златна зора” влезе в парламента, а високата подкрепа, която получи. 7% и 21 депутата в народното събрание дава сериозна преднина. Сигнали, че тяхната сила нараства дойдоха още преди две години, когато партията получи подкрепа на изборите за местно самоуправление. Тогава Михалолякос стана общински представител. Мотото на “Златна зора” е “Вън чужденците!”. Поддръжник на партията бе заявил в неофициален разговор пред представител на GRReproter още преди година и половина: “Ако не си тръгнете сами, ние ще ви накараме да изчезнете”. Тази реплика бе отправено общо към всички не-гърци, които посещават, работят и живеят в страната. Когато го попитахме дали това важи за чужденците, той отговори: “За всички”. Конкретният поддръжник на “Златна зора” бе по професия таксиметров шофьор.

След инцидента “Стани мирно!” на пресконференцията в края на изборния ден, представител на “Златна зора” заяви с лека ирония пред телевизия Алфа: “Ще караме журналистите не само да се изправят на крака, но и да правят лицеви опори, ако трябва”. Според тях, гръцките и чуждестранни медии дават неточна и изкривена информация за профила на партията. Те определят себе си като националсоциалисти, но не искат да бъдат свързвани с нацизма. Въпреки, че знаците на “Златна зора” имат очевидна прилика със символите на Третия райх, те отказват да бъдат определяни като неонацистка или нацистка организация.

В средата на април тази година журналистката от вестник Катимерини Ксеня Куналаки посвещава статия на крайното политическо движение със заглавие “Баналността на злото”. В нея Куналаки настоява, че медиите трябва да откъснат “Златна зора” от обществената сфера или да се заемат с по-активното информиране на хората за произхода на техните идеи, за да събудят в гърците анти-фашистките спомени. Тя казва, че би следвало да се забрани участието на едно движение, което проповядва расизъм и ксенофобия в парламентарните избори. В отговора на “Златна зора” се отправя пряка заплаха към Куналаки с израза “Kommt Zeit, kommt Rat, kommt Attentat”. В гръцките сайтове изразът се превежда “Идва времето, идва предупреждението, идва атентата”. По-свободната интерпретация, която се представя в гръцките медии е “с времето ще дойде и убийството”.  За заплахите срещу нея, Ксеня Куналаки казва пред EurActiv: “Не мисля, че ще се упражни физическо насилие върху мен и не ме е страх от тях. Фактът, че много от моите приятели и дори полицията ме съветват да престана да пиша срещу тях за известен период от време, представлява една първа победа за Златна зора. Това е и целта на кампанията им за сплашване на журналисти. Искат да накарат медиите да пишат за други неща, но да не се занимават с тях”.

Категории: Политика Златна зора неонацисти Гърция избори 2012
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus