Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Парите в брой са причината за по-честите арести на българки за трафик с бебета

25 Септември 2014 / 17:09:31  Анастасия Балездрова
1386 прочитания

След продължилия през цялата нощ разпит, който започна в сряда около 15:00 прокурорът в Трикала състави обвинителния акт срещу заловените в опит за покупко-продажба на бебе седем души. Те са обвинени за участие в престъпна група, която е извършила 11 подобни незаконни осиновявания в Гърция през последните години.

В този пореден случай майката отново е от България и според източници от ромски произход. В същото време в Гърция пребивават също много жени със същия произход от други съседни страни, като Румъния и Албания, но в новините почти никога няма новини, че някоя от тях е заловена в опит да продаде детето си.

Спонтанно възниква въпросът дали порочната практика е разпространена само сред българските роми. Според експерт, участвал в разкриването на много подобни случаи е наивно да се смята, че те монополизират този “пазар”. “Причината, поради която българските ромки биват залавяни е, че искат да получат парите в брой. Другите успяват да се прикрият, защото получават сумите по по-завоалиран начин, като например чрез закупуването на къща или автомобил”, твърди той пред GRReporter.

По думите му небрежността и бездействието на институциите в България и Гърция са основен фактор за процъфтяването на трафика с деца. “В показанията си тези жени почти винаги разказват, че през първите месеци от бременността си са посещавали гинеколог в България. Това е логично, тъй като и те самите имат интерес да намалят до минимум вероятността ембрионът да има някакъв проблем. След това те идват в Гърция където раждат и продават децата си и никой в България не се интересува къде е изчезнало очакваното бебе – резултат на една регистрирана бременност”.

В Гърция ситуацията не е по-различна и това пролича с хаоса в службите “Гражданско състояние” на няколко общини около случая с малката Мария. Нейните мними осиновители продължават да се намират в предварителния арест с обвинения за документална измама, тъй като се оказа, че Елефтерия Димопулу е успяла да декларира раждането на много деца с цел да получава социални помощи. По-малко от година по-късно обаче служителите, издали удостоверенията бяха оневинени. Освен това, в няколко случаи в миналото имаше арести на лекари и адвокати, които впоследствие бяха освободени и продължават да упражняват своите професии.

Днес седемте заловени в опита да осъществят покупко-продажбата на бебето в Трикала се явиха пред следователя, за да дадат показания. Процедурата продължи през целия ден, без до момента да е ясно дали ще им бъде приложена мярката “предварителен арест” или някои от тях ще бъдат освободени.

Според местното електронно издание trikalavoice.gr защитниците на заловените адвокат и нотариус твърдят, че двамата нямат никакво участие в същността на случая, а само са оформили документите за осиновяването.

Категории: Криминална хроника трафик с бебета Трикала прокурор следствие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus