Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Адвокат, нотариус и лекар арестувани за трафик с български бебета

24 Септември 2014 / 14:09:04  Анастасия Балездрова
1199 прочитания

Полицията в град Трикала разби поредния канал за трафик с български бебета. По време на акцията са били заловени седем участници в него - четирима гърци и трима българи. Двама от арестуваните гърци са юристи – нотариус и адвокат. Останалите трима задържани са 29-годишната майка на бебето, което е щяло да бъде продадено и двама мъже на възраст 45 и 33 години. Според източници детето е било родено в държавна болница в Солун, а очевидци твърдят, че майката е от ромски произход.

“Това е първият случай на незаконно осиновяване, който бе разкрит в Трикала”, заяви пред GRReporter журналистът Василис Алексиу от местния информационен сайт trikalavoice.gr, който съобщи пръв новината. Той обаче допълни, че градът се намира близо до град Фарсала, където миналата година бе открита малката Мария. По думите му 45-годишният българин, който е ръководел престъпния канал в миналото е бил арестуван и осъден за участие в подобен случай.

Полицията в Трикала е работила по случая от началото на август. Двама полицаи, които се представили като бездетна двойка се свързали с двама от арестуваните гърци, за които имали информация, че са посредници в мрежа за трафик с бебета.

На 20 септември полицаите се срещнали с тях и с 45-годишния българин и били информирани, че три дни по-късно ще могат да получат бебе на няколко дни срещу сумата от 10 000 евро.

Срещата се състояла през обедните часове на 23 септември в Трикала. Тримата българи - ръководителят на групата, майката с момченцето, родено преди 21 дни и 33-годишният мъж се срещнали с 45-годишната гъркиня и мнимите осиновители – полицаи.

Гъркинята получила от тях като капаро сума от 200 евро, изплатена с предварително описани банкноти. След като жената получила парите намиращите се на мястото полицаи заловили четиримата членове на мрежата.

По-късно били заловени 49-годишната адвокатка, 48-годишният нотариус и още един 49-годишен гръцки гражданин, които са участвали в изготвянето на необходимите нотариални и юридически актове. От последвалото разследване станало ясно, че те са участвали и в други незаконни осиновявания, осъществени от същата мрежа по същата схема.

Според полицията в Трикала членове на мрежата издирвали неомъжени бременни жени в България, които убеждавали да продадат децата си. След това жените били транспортирани в гръцки болници, където раждали. Междувременно гръцките участници в мрежата търсели бездетни двойки, които искали да си осиновят дете. Информирали ги, че това е възможно срещу големи парични суми и поемали да извършат всички процедури.

Според полицията в Трикала групата действала много бързо при изпълнението на “поръчките”. Членовете й дори представяли на потенциалните осиновители по 2 и дори по 3 бебета, от които те можели да изберат онова, което им харесва.

По време на разследването са били конфискувани 9 декларации и актове за съгласие за осиновяване, сумата от 200 евро в предварително описани банкноти, документ за внасяне на парична сума в компания за парични преводи, седем мобилни телефони и един лек автомобил.

Проведеното до момента разследване разкрило, че арестуваните лица са участвали поне в 11 незаконни осиновявания, които са били осъществени в Гърция през последните 7 години.

Срещу тях са повдигнати обвинения за участие в незаконно осиновяване и организиране и участие в незаконна група в степен углавно престъпление. Очаква се да дадат показания пред прокуратурата в Трикала.

Полицията продължава разследването с цел да бъде установено участието им и в други подобни случаи, както и за вероятното разкриване на други членове на престъпната мрежа.

Категории: Криминална хроника трафик с бебета Трикала полицейска акция български гражданипрестъпна мрежа адвокат нотариус лекар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus