Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Оневиниха служителите, издали фалшивите документи на русия ангел Мария

05 Септември 2014 / 16:09:31  GRReporter
611 прочитания

Властите в община Атина оневиниха служителите, за които се смяташе, че са замесени в случая с малката Мария, момиченцето, открито в цигански катун близо до Фарсала.

Случаят придоби огромни размери, след като за пореден път бе разкрит хаосът, който цари в общини и общински служби в цяла Гърция. Характерен е фактът, че след случая с русия ангел стана ясно, че само в община Атина за 2011 са открити 50 документа за гражданско състояние, издадени с голямо закъснение, за 2012 тези документи са общо 200, а в периода януари-октомври 2013 – 400.

Към целия този абсурд бе добавено оневиняването на служителите, обвинени за въпросните случаи.

Трябва да се отбележи, че от 1993 насам раждането на дете в Гърция можеше да се декларира само с подаването на една клетвена декларация, без да се изискват други документи (напр. удостоверение от акушер).

В свое изявление кметът на Атина Йоргос Каминис остави да се разбере, че от тази процедура е било възможно да се възползват недобросъвестни граждани, за да получават помощи или други привилегии, без дори да са имали деца.

«Невинни»
Според вестник „Елевтерос типос“, около една година след разкриването на случая с малката Мария е свикана компетентна изпълнителна комисия, за да се реши съдбата на директорката, началник-отдела и една служителка в съответната служба. Наложените наказания са следните: писмено порицание за началник-отдела и глоба за служителката в размер на възнаграждението ѝ за 15 дни. Що се отнася до директорката, тя е призната за невинна.

Твърденията на обвиняемите

Директорката се оправдала с натовареността в службата, тъй като, както твърдяла тя, трябвало да ръководи служби в четири различни сгради. Тя заявила също така, че самата тя не е получавала лично подобни документи и е имала «пълно доверие» на начина, по който бил извършван контролът на декларациите от страна на служителите и началник-отдела. На въпрос за увеличения брой декларации, издавани с голямо закъснение, тя отговорила, че това е факт «напълно нормален, предвид икономическата криза»!

Колкото до началник-отдела, тя също се позовала на натоварване в службата, и посочила, че не е имала «зрителен контакт» с всички кабинети на 16-те служители, както и че не е била информирана за въпросния проблем от подчинената си. Началничката доста се постарала да прехвърли вината върху подчинената си, отбелязвайки, че последната е имала дългогодишен опит, а самата началничка била постъпила на поста едва девет месеца преди разкриването на проблема с вписваните с голямо закъснение декларации.

И накрая, обвиняемата служителка заявила, че работи в отдел „Раждания“ от 1994 и се позовала на «доклади за атестиране, които били съставяни за нея всяка година и били отлични!». Впоследствие описала кошмарната ситуация в кабинета си, където била «подлагана на словесни атаки от ромите».

«Идваха цялата рода, за да подадат заявление и ме заплашваха, че ще се оплачат, тъй като казваха, че тормозя гражданите искайки всеки ден да декларират по едно дете, докато можело процедурата да бъде извършена наведнъж», заявила служителката.

 

 

Категории: Мария русия ангел обвиняеми служители отдел по гражданско състояние
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus