Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отварят банковите сметки на заподозрени в данъчни измами лекари

31 Март 2010 / 12:03:42  GRReporter
1175 прочитания

Отварят банковите сметки на 151 доктори, заподозрени в данъчни измами, съобщи министърът на финансите Георгиос Папаконстантину на съвещанието на Министерски съвет. „Предизвикателната демонстрация на богатство ни накара да предприемем нови мерки. Отваряме банковите сметки на заподозрените. Очаква се да установим големи парични суми, които не са били декларирани пред данъчните власти,” заяви министър Папаконстантину. Един на всеки пет от практикуващи 151 лекари в скъпия столичен квартал Колонаки декларират доход под 10 хиляди евро, т.е. живеят на ръба на бедността за гръцкия социален стандарт. Това показа кръстосаната проверка извършената от данъчните служби, която бе проведена в средата на ноември миналата година.

В резултат на това разкритие министър-председателят Георгиос Папандреу се закани, че ще се проведат щателни проверки при съмнения за финансови измами и виновните ще бъдат наказани със затвор. Почти пет месеца по-късно, след серия от проверки бяха установени нарушения в 80 лекарски кабинета от Колонаки. Основните отклонения от закона, които данъчните са отбелязали е недостоверно вписване на броя на пациентите и приемане на плащания „под масата”, без издаването на какъвто и да е финансов документ.  Най-шокиращ е случая обаче на трима действащи лекари, които са декларирали пред данъчните служби чист годишен доход между 300 евро и 1002 евро за миналата  година. До момента няма задържани лекари за извършването на данъчни нарушения, както министър-председателят обеща в началото на тази година.

Главното управление на Информационни системи към Министерството на финансите разглежда 24 професионални категории (включително и лекарите), които имат традиция в некоректното данъчно отчитане. Между тях са основно представители на свободните професии в сектора на услугите като адвокати, архитекти, инженери, журналисти на свободна практика, ремонтни групи и други частни предприемачи. В официалната програма на новото правителство е залегнал, като основен приоритет борбата с корупцията и данъчните измами. Първата мярка, която новото правителство на ПАСОК предприе бе включването  на касовите бележки в данъчните декларации, като доказателство за направени разходи през годината. Така гражданите сами влизат в ролята на контролен орган, като задължават търговеца/предприемача да издава задължителните финансови документи. Втората важна стъпка е промяна в данъчното облагане на категориите, които до момента плащаха фиксиран данък (собственици на таксита, павилиони за вестници, бензиностанции), независимо от годишния оборот. От Министерството на финансите заявяват, че въвеждането на счетоводния тип данъчно облагане (според извършените приходи и разходи) във всички категории и професии ще даде по-ясна картина върху реалните доходи на данъкоплатците. Третата основна база, на която ще се гради борбата с данъчните измами е подобряването ефективността на контролните органи. По този въпрос гръцката общественост все още очаква конкретни действия от страна на държавното управление.  

Категории: ИкономикаДанъчни измамиАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus