Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Очаквайте показни арести за укриване на доходи

07 Февруари 2010 / 12:02:59  GRReporter
2457 прочитания

Социалистическото правителство на Георгиос Папандреу започва поход срещу укриването на доходи. С назидателна цел в най-близко бъдеще се очакват арести и този път с белезници на ръцете ще видим не обикновени престъпници, а известни лекари, адвокати, бизнесмени, които не си плащат данъците. В интервю за неделното издание на вестник Етнос министърът на финансите Георгиос Папаконстантину обяви, че ще има промени в наказателния кодекс, където ще се предвиждат по-строги наказания за укриването на доходи. Министърът съобщи, че в рамките на седмицата ще станат известни резултатите от данъчните проверки в кабинетите на известни лекари в аристократичния атински квартал Колонаки, за които е публична тайна, че укриват доходите си и не издават бележки за платени такси при прегледите на пациентите им.
    Колонаки ще даде само старта на една серия от показни арести из цяла Гърция на известни личности, които обаче не искат да плащат данъци. В акцията участват както експерти от Министерството на финансите, така и Службата с борба с икономическите престъпления, полицията и прокуратурата. Целта на показната акция е да предупреди гръцкото общество, че настъпи краят на тарикатите, които хем искат да са богати, хем искат да плащат данъци като за прошляци. Заловените за укриване на доходи ще бъдат съдени като обикновени престъпници по бърза процедура и няма да се доускат продължителни съдебни дела. “Ако успеем да хванем двама-трима знаменитости, които са забогатели, защото са крали държавата и са се оттървали, защото са известни и имат връзки, тогава и обикновените граждани ще се замислят дали си струва да крият доходи”, казва пред вестник Вима участник в подготвяната операция.
    Според същия източник властите са по следите да десет бизнесмени, които които са посстигнали впечатляващи резултати в измамата на данъчните служби като са подавали фалшиви документи за огромни транзакции. Друга група от 10-тина бизнесмени пък отказват плацането на ДДС като се надяват да се гласува документ, който да ги задължи да платят данъка със стара дата, но да ги освободят от плащането на глоба за неиплатените суми. И още един впечатляващ случай, този път как укриват доходи адвокати и нотариуси. Властите са засекли покупко-продажба на луксозни терени в центъра на Атина за изключително привлекателната цена (по документи, разбира се) от 58,62 евро за два декара земя!
    Укриването на доходи става по най-изобретателни начини. Службата за борба с икономическите престъпления се е натъкнала на концерт на известен гръцки певец на още по-известния остров Миконос и в най-известния негов клуб. На концерта са присъствали 1500 знаменитости от Атина и по време на партито не е издадена нито една касова бележка за каквото и да било...
    Разбира се, правителството на Георгиос Папандреу не е първото, което се захваща с укриването на доходите. Преди време и бившият финансов министър Георгиос Алогоскуфис се закани, че тези, които не си плащат данъците ще си загубят съня, но единственото, което се случи е, че той си изгуби поста. Укриването на доходите е националният спорт на гърците, неплащането на данъците е любимото им хоби.

Категории: укриване на доходи данъциКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus