Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-сетне въвеждат касови апарати навсякъде в Гърция

19 Март 2010 / 23:03:00  GRReporter
2393 прочитания

След дълги обсъждания и непрестанни промени, данъчната реформа на правителството на ПАСОК прие крайна форма. Независимо от поредицата протести, стачки и други видове гражданско неподчинение от първи юли 2010 година таксита, вестникарски будки, бензиностанции и други категории свободни професии ще са задължени да имат данъчно регистрирани касови апарати и да издават задължително бележки за предоставени стоки и услуги. Така тези професии ще започнат да се облагат на базата на реалните им приходи и разходи. Данъчното облагане до момента на тези професии  се извършваше на базата на фиксиран данък, независимо от оборота и печалбата на съответните дружества и предприемачи.

По отношение на годишното данъчно облагане на физическите лица облагодетелствани от на новия закон са гражданите, които имат годишен доход под 40 хиляди евро. Необлагаемият годишен приход остава в размер на 12 хиляди евро, 10% от които трябва да оправдае с представянето на извършени разходи (касови бележки, квитанции и фактури за продукти и услуги). За годишен доход над 12 хиляди евро, гражданите ще трябва да предоставят първични финансови документи на стойност 30% от декларирания приход. Необлагаемият годишен приход за семеен се увеличава с 3000 евро за първите две деца от досегашните 2000 евро, а при три деца общата стойност на необлагаемия годишен приход става 23500 евро от досегашните 22000 евро. Правителството на Георгиос Папандреу взе решение, че ще промени начинът на облагане на еднократните обезщетения изплащани в случай на пенсиониране или преждевременно освобождаване от работа. До момента обезщетенията над 20 хиляди евро бяха облагани с 20% данък. Според нововъведенията обезщетенията в размер между 30 хиляди до 60 хиляди евро ще се удържа данък 20%, от 60 хиляди до 150 хиляди евро с 30% данък, а всички останали обезщетения с 40%.

За покупка на основно жилище държавата няма да удържа данък, ако стойността му е до 200 хиляди евро за несемеен. Необлагаема ще е покупката на жилище до 250 хиляди евро за семейни, а за четиричленно семейство сумата достига до 300 евро. С 40% данък наказват собствениците на недвижима собственост с данъчна оценка над 400 хиляди евро в Гърция.

Новият законопроект предвижда всички парични транзакции извършвани от и помежду частни дружества и физически лица, които надхвърлят 1500 евро да се правят по електронен път. Същото ще важи и за плащания към държавни институции, когато сумата надхвърля 3000 евро.

Категории: ИкономикаПазариДанъчни промени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus