Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Остри реакции за полицейската чистка срещу наркозависимите в центъра на Атина

08 Март 2013 / 19:03:24  GRReporter
1091 прочитания

132 наркозависими мъже и жени бяха пренесени от улиците в центъра на Атина до центъра за задържане на нелегални имигранти в Амигдалеза. Според официалното съобщение на полицията става дума за 76 гърци и 56 чужденци, които са били откарани в центъра в сряда вечерта.

Според властите акцията е била проведена в рамките на мерките срещу разпространението на наркотиците в центъра на гръцката столица, където проблемът е придобил големи мащаби. От полицията твърдят, че полицаите са пренесли наркозависимите със съдействието на екипи от министерството на здравеопазването. След пристигането им в Амигдалеза те им предоставили медицинска помощ. В съобщението се посочва още, че наркозависимите са получили сандвичи, топла супа и бутилки минерална вода, след което били освободени.

Случката предизвика остра реакция от страна на организации, които подкрепят наркозависимите, лекарски асоциации и политически партии. Според неправителствените организации наркозависимите са били “събрани” и откарани в центъра в Амигдалеза, за да бъдат описани и подложени на медицински изследвания без тяхното съгласие.

В общата си декларация организациите осъждат “поредното потъпкване на човешките права”. “След операцията за залавянето на нелегални имигранти, опозоряването на наркозависимите жени и акциите-чистки, този случай е поредният, който задълбочава социалната несправедливост и социалната криза”.

Федерацията на лекарите в болниците обвини правителството, че провежда чистка вместо да създаде национална стратегия за решаването на проблема, в която силите за потушаване не би следвало да имат никаква роля. “Акции като тази, които се предприемат в името на общественото здраве и сигурност нарушават международни конвенции, конституцията, законите и водят обществото към безизходица”, се посочва в съобщение на федерацията.

В отговор от министерството за защита на гражданите посочват, че критиката се прави с цел да се извлекат политически дивиденти, а критикуващите не прилагат никакви предложения за решаването на проблема.

“Гръцката полиция не е компетентна за детоксикацията на наркозависимите, нито има намерението да придобие тази роля. Но нейната работа е борбата с трафика на наркотици в центъра на столицата с цел да престанат ужасяващите сцени, в които наркозависимите ги употребяват на публични места”. От министерството заявяват, че няма да позволят “тази неприемлива ситуация, която излага страната и човечността ни да продължи завинаги. Затова министерството осигури за първи път предоставянето на медицински грижи на наркозависимите със сътрудничеството на министерството на здравеопазването”.

Срещу полицейската акция се обявиха и партньорите на Нова демокрация в правителствената коалиция. От ПАСОК заявиха, че тя няма нищо общо с отношение към наркозависимите като към пациенти, както и че нарушава техните права”.

Социалистите поставят под съмнение твърденията, че акцията е била проведена в полза на наркозависимите, при условие че не е било поискано съдействието на компетентната организация борба с наркотиците ОКАНА. От ПАСОК поискаха разяснения от министерството за действията на полицията.

Остро реагираха както Демократичната левица, така и основната опозиционна партия СИРИЗА. И двете партии заявиха, че в случая са били потъпкани човешките права на заловените, въпреки гласувания наскоро закон, който съдържа по-”меки” нареждания за наркозависимите.

Действията на полицията бяха порицани и от извънпарламентарната либерална партия Драси. “Проблемът с наркотиците няма да бъде решен нито със забрани, нито с лицемерие, а само с конкретни политики на превенция, програми за намаляване на вредата и право на лечение за всеки по отделно.

Масовото събиране на хора, които не са в състояние да се защитят нарушава закона, по силата на който те трябва да бъдат третирани като болни. Единственото, до което водят такива действия е разрастването на проблема”.  

Категории: Общество полиция наркозависими център за задържане на имигранти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus