Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Серопозитивните проститутки вече са 18. Правозащитните организации говорят за лов на вещици

04 Май 2012 / 18:05:11  Виктория Миндова
3090 прочитания

Арестуваните за нелегална проституция серопозитивни жени в Гърция достигнаха 18 на брой. Задържани са 16 от тях и им е повдигнато обвинение за умишлено причиняване на телесна повреда на неизвестен брой хора. Феминистките сдружения и неправителствените организации определиха разкриването на самоличността на серопозитивните проститутки в Гърция като лов на вещици. Сдружението за социално-политически права събра членове на различни доброволни и политически организации, които се обявиха против показността на полицейската акция. Активисти от различни обществени групи се събраха на обща пресконференция, за да изкажат общото си несъгласие със случващото се.

Здравната култура на самите органи на държавата, които са се заели със задачата да “разчистят здравната бомба” е под всякаква критика, казва Тасия Христодупулу. Тя е адвокатката на една от подсъдимите момичета и даде подробно описание как органите на съдебната и изпълнителната власт са се отнесли към арестуваните. Христодупулу обясни, че полицейските служители, който са отговаряли за транспортирането на обвинените от ареста до съда и обратно са носели ръкавици, а на лицата на жените са били сложени хирургични маски на лицата.

“Това е символ на държавното невежество, което води до създаване на предразсъдаци и социална изолация. Нито една от тези предпазни мерки не може да предпази някой да се зарази с вируса на СПИН, въпреки това се създава впечатление за привидна превенция”, заяви юристката. Тя разкритикува ролята на Центъра за изследване и превенция на инфекциозните болести. Разследването е показало, че членовете на центъра са накарали жените да подпишат документ, в който се казва, че са знаели за болестта си, но все пак са предлагали плътски услуги. “Никоя от арестуваните жени не е по професия проститутка. Това са наркотично зависими жени, много от тях в много лошо физическо и психическо състояние, бездом ни са и са готови на всичко, за да мога да осигурят своята доза”.

За да затвърди своята теза, че предприетата акция е повече показна, отколкото ефективна Христодупулу подчерта, че публичният дом, от който бе открита Татяна Буктоярова се е намирал в непосредствена близост до районното полицейско управление на свети Пантелеймон. “Защо не бяха подведени под отговорност собствениците на дома, в който Татяна бе открита? Защо не публикуваха и не потърсиха сметка от нейните сутеньори?”, попита риторично юристката.

 “Това, което наистина трябва да ни притесни е, че през всичките тези години в Гърция не се създаде единна образователна система за развитие на сексуална култура още от училищна възраст. Само по този начин можем да създадем граждани, които ще проявят отговорност към себе си и освоите партньори”. Това зяви педседателят на организацията за борба и превенция със СПИН в Гърция ACT UP. Той е категоричен, че предприетата чистка няма за цел наистина да реши проблема на Гърция с нелегалната проституция и заразните болести. Според него политическият тандем Хрисохоидис и Ловердос (министрите на вътрешните работи и здравеопазването) залагат на евтини трикове, за да покажат на електората си, че се върши работа в областта на нелегалната имиграция и ширещата се дребна престъпност.

“Този малък шарж им се върна като бумеранг”, отбелязва Сиси Вову, която е член на Феминистична инициатива срещу насилието върху жените. Тя подчерта, че акциите по залавяне на работещи момичета са били замислени като продължение на чистката от чужденци в центъра на Атина. За изненада на властите обаче повечето от тях са били местни момичета. Това не е в унисон с плановете им да представят нелегалната имиграция като основна причина за разпространената престъпност, отбелязва Вову.

Живота и историите на жените станаха обект на сериозни спекулации от различни медии. Интернет версията на Прото тема излезе със статия Ужасната история на една проститутка. В нея се разкрива събата на една от двете арестувани българки (Снежана), която разкрива нечовешки мъчения, които превръщат едно 13-годишно изнасилено дете в сянката на човек, която предтсавлява обвиняемата днес. Исторята обаче има много сериозни несъответствия. Самото издание подчертава, че като източник са използвани различни информации в интернет и не претендира за достоверност. В края на краищата каквото и да е докарало арестуваните серопозитивни жени до състоянието, в което са познати в обществото, тежестта на публичността на тяхната трагедия става много по-голяма. Това сподели пред активистите и журналистите сестрата на една от задържаните гъркини:

“Искам да кажа, че жертвите не са само жените. Аз съм сестра на една от опозорените жени и ударът е върху цялото семейство. Тя е от години зависима от наркотиците. Полицията знае много по-добре от мен къде сестра ми живее и къде намира дозата. Искам само един отговор. Кой е по-голям престъпник? Този, който е попаднал в капана на наркотиците и е готов на всичко или този, който е готов да екплоатира хората без избор?”

Категории: Криминална хроника проститутки серопозитивни СПИН Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus