Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Опасен рецидивист бе заловен в Албания

26 Януари 2014 / 17:01:32  GRReporter
1409 прочитания

В Албания беше арестуван известният беглец от затвора в Трикала Илир Купа. През юли 2013 той успя да избяга и от полицейска блокада във Вросина, Теспротия, когато беше убит съучастникът му Мариан Кола.

Гръцката полиция още същия месец успя да открие следите му в село Керасохори, където той беше разбил ключалката на къща и беше откраднал храна. От тогава той се издирваше без резултат. Селото е само на 500 метра от границата с Албания. Според полицията той е имал съучастници, които са му помогнали да избяга. В събота сутринта той беше арестуван най накрая в село Цамидон в Албания.

Купа се е криел, защото беше издирван с червена заповед за европейски арест, от друга страна в Албания също е търсен за престъпления. Съпругата му е следена от гръцките власти през този период. Преди 8 дни тя заминава от Гърция в Албания. Там тя е следена от албанската полиция, която успява да открие следите на Купа.

В официалното полицейско изявление  се потвърждава арестът и се подчертава, че той е резултат от сътрудничеството с албанските служби за сигурност. Предприети са необходимите действия той да бъде предаден на Гърция.

Припомня се, че 27-г-дишният Илир Купа след убийството  на полицая Георгиос Андрицопулос в Дистомо, Виотия, на 17 юни, успя да избяга с петима от общо седем съучастници, всички те бегълци от затвора в Трикала.  

Бегълците бяха засечени в Истмия, Коринтия, където от техен куршум загина 25-годишната служителка в хотел Катерина Зогали.

Следи от бегълците в Керасохори

По време на преследването им бегълците са влезли в поне 30 необитаеми къщи в различни области на централна и северна Гърция, търсейки храна, дрехи, почивка, и всичко, което може да им е полезно. Самият Купа между 8 юни и 4 юли е влизал във вила в Епталофо, Фокида, заедно с 25-годишния Едисон Лика и 35-годишния Фламур Лика, който е един от водачите на въоръженото нападение срещу пазачите при бягството от затвора в Трикала.

Следи от бегълците в Керасохори

Двамата Лика, чичо и племенник, са убити при сблъсък с полицията в Кониска, Етолоакарнания на 2 юли. След смъртта им Илир Купа продължава бягството си с Мариан Кола. На 21 юли са открити от полицията във Вросина, Кола е убит от полицията, а Купа успява да избяга.

В раницата на Кола са открити един автомат Калашников, ръчна граната, пълнители, и  един глок, който е откраднат в Дистомо.

Мястото на сблъсъка, при който е убит Кола

В три сблъсъка с полицията е бил използван автоматът Калашников, намерен до мъртвия Кола, включително и при последния във Вросина, стана ясно от балистичната експертиза, извършена в криминологичната лаборатория на гръцката полиция. При последния сблъсък беше ранен и 25-годишен полицай.

Автоматът на Кола

От 11 бегълци от затвора в Трикала, още са на свобода 25-годишният Клемент Кала, 40-годишният Адмир Муратай, 27-годишният Лули Флолад и 30-годишният Фатос Сула-Браха. Кала и Муратай са опасни обирджии. Те са извършители на обира  на около 1 милион евро от Националната банка на централния площад в Лариса на 16 май. Флолад се смята за ръководител на многочленна банда албанци, която обира възрастни хора в района на Волос. Смята се за извършител на убийството на 55-годишна жена. Сула-Браха е член на група, която извършва обири.

Категории: Илир Купа Мариан Кола бягство от затвора в Трикала албански рецидивисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus