Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новата 24-часова стачка в Гърция започна със засилени мерки за сигурност

29 Юни 2010 / 09:06:02  GRReporter
2316 прочитания

Мария Спасова

 

Промяната в трудово-правните взаимоотношения и реформата в пенсионната система на страната събраха за пореден път двата най-големи синдиката на Гърция в една обща стачка срещу политиката на социалистическото правителство на Георгиос Папандреу. Съюзът на гръцките държавни служители (АДЕДИ) и Общата конфедерация на гръцките работници (ГСЕЕ) обединиха синдикалните си усилия и призоваваха всички гърци заети както в държавния, така и частния сектор да се съберат в центъра на столицата пред Педио ту Ареос, от където започна протестното шествие в 11 часа сутринта.

В същото време синдикалният съюз на гръцките комунисти ПАМЕ също организира втори протест със сборен пункт площад Синтагма. Кордони на комунистическата младеж заграждат от всички страни протестиращите, като образуват човешки щит между стачниците и полицията. Те държат предпазни каски в ръце и червени знамена с лозунги. Техните искания също са свързани с бойкот на реформите в трудовото законодателство. Движението в центъра на Атина е блокирано за леки коли, а автобусите ще минават по обиколни маршрути. Бронирани автобуси на специалните части за борба с безредиците са отцепили главните артерии на центъра на града и са в бойна готовност за евентуални размирици, които по традиция следват подобни стачки. Към 12 часа по обед протеста на ПАМЕ се отправи в посока Акрополис, където протестните действия се очаква да продължат.

В протеста срещу държавните реформи вземат участие държавните служители от централната администрация, общините и държавните предприятия. Болниците ще работят с намален състав, а частните зъболекари ще прекратят дейност за 24 часа. В общия протест ще се включат и местните журналисти, митничарите, пощенските служители, летищните и част от железопътните работници. В общогръцката стачка ще вземе участие и Общата конфедерация на занаятчиите и търговците, които призовават всички по-малки търговски съюзи и камари да се присъединят към стачните действия. Подобни протести ще се проведат и във всички по-големи градове на Гърция.

В навечерието на общонародната стачка говорителят на правителството Георгиос Петалотос обяви, че ще се замразят и актуализациите на заплатите в частния сектор. Според синдикатите след орязването на заплатите на държавните служители, това е вторият удар срещу трудовите права на  гърците, който протестиращите не са готови да приемат. На въпрос на журналист дали правителството е готова да свика предсрочни избори, ако новият трудов закон не събере достатъчно гласове в парламента, Петалотис отговори: „Няма такава възможност. Нагърбихме се с големи промени и сме готови да ги изпълним до край. Няма да отстъпим за никой и за нищо.”

Очаквайте подробности за развитието на стачните действия по-късно през деня.

Категории: Стачка Гърция Протести Реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus