Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Реформите в пенсионно-осигурителния закон на път към парламента

22 Юни 2010 / 10:06:10  GRReporter
3091 прочитания

На път към парламента са реформите в закона за трудовите отношения и за пенсионно-осигурителната система, които повдигнаха огромна вълна от реакции от опозиционните партии и синдикатите през последните месеци. В 5 ч. следобед министър Андреас Ловердос ще осведоми Комисията по социалните въпроси на парламента, а самият законопроект се очаква да бъде внесен най-рано в петък.

Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину представи вчера на пресконференция основните точки, които са свързани с изравняването на възрастовите граници за пенсиониране между мъжете и жените и изчислението на пенсиите. Огромни промени ще настъпят за майките на малолетни деца, при които се увеличава възрастта за пенсиониране с 15 години, а необходимите години, за да си подсигурят правото за пенсиониране скачат от 17,5 на 25 години стаж.

Министерството подчерта, че тези промени са следствие от присъдата на Гърция пред Европейския съд, който взе решение веднага да бъдат изравнени възрастовите граници за пенсиониране на мъже и жени. Това ще повлияе на около 150 000 жени, които работят в момента в държавната сфера.

По-подробно, пенсии няма да се дават преди навършването на 60 годишна възраст, дори и намалените пенсии се пригаждат към тази граница, а в същото време се премахва разликата в годините за пенсиониране на родители на повече от три деца. Също така се премахват и пенсиите за неомъжени дъщери на държавни служители като законът ще направи изключение единствено за неспособните да работят дъщери и за тези които следват в университет или учат.

От промените в закона няма да бъдат засеганти държавните служители, които до края на годината установяват правото си да се пенсионират или вече имат това право. Целта на наредбата е да предотврати „бягството” на държавни служители към пенсиониране, което доведе до пълен срив на пенсионно-осигурителните каси.

Коренни промени ще настъпят и в начина на изчисление на пенсиите от 2015 г. нататък, когато ще влезе в сила единна система за изчисление на пенсиите на служителите в държавната и частната сфера. Въвежда се основна и аналогова пенсия – аналоговата пенсия се изчислява според приноса на осигурените в касите и съответства на 48% от заплатата за 40 години стаж, а основната пенсия ще бъде еднаква за всички – в момента е 360 евро. Като цяло пълната пенсия на държавните служители ще е равна на 75%-80% от получаваната от тях заплата. В момента в крайни случаи има пенсионери, които са работили в държавната сфера и след изчисленията на пенсията си получават дори 110% от заплатата си за 35-годишен стаж, така че загубите в тези случаи за тези пенсионери се изчислява, че ще достигнат до 30%. Освен това от 1 август пенсионерите, които получават над 1400 евро пенсия ще бъдат облагани с данък ЛАФКА, който е равен на 3% до 9% в зависимост от размера на пенсията им.

Срещу реформите в законопроекта утре синдикатът на комунистическата партия обяви стачка, в която ще се включат строителите, фармцевтите, служителите в шивашки фабрики и други. Следващата голяма демонстрация се очаква на 29 юни, когато двата синдиката – ГСЕЕ и АДЕДИ, обяви 24-часова стачка и протестен митинг срещу промени в пенсионно-осигурителната система.

 

Категории: АктуалноПолитикапенсии осигуровки заплати държавен сектор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus