Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само по една гръцка банка в страна от Югоизточна Европа

08 Декември 2013 / 12:12:16  GRReporter
3401 прочитания

На срещата си с ръководствата на четирите добри банки  управителят на Банката на Гърция Георгиос Провопулос характеризира присъствието на гръцките банки в Източна Европа като много важно. Същевременно той отбеляза, че в много случаи всяка банка има малък пазарен дял, и в резултат на това действат неефективно. По тази причина той Призова банкерите за проучат възможностите за сътрудничество, сливания или размяна на дъщерните им банки в чужбина.

Провопулос поиска да бъдат предприети действия, които да намалят необслужваните кредити. Положението е изключително тежко, тъй като според информациите само при ипотечните заеми почти половината кредити не се обслужват редовно. Признава се, че броят на ипотечните кредити, които са проблемни е межди 500 000 и 600 000.

Кредитополучателите, изложени на риск от загуба на дома им, ако бъде освободен режимът на търговете, наброяват 60 000. Въпреки това, обезпокоителна е бързината, с която всеки ден нови кредитополучатели влизат в "сивата" зона. Смята се, че около 50000-60000 заеми са забавени повече от 90 дни.

„Антидотът”, предложен според информациите от Провопулос  на банкерите за справяне с тази ситуация, която става все тежка, ако се добавят „червените” потребителски кредити, както и тези на бизнеса, е да се създаде централизирано управление на  проблемни кредити.

Той посъветва да се реформират съществуващите дирекции за забавените кредити, които съществуват в кредитните институции. Както е определено в Меморандума, четирите банки бяха поканени да представят по-нататъшни планове за управлението на „червените” кредити, в които ще се посочват действията, които да бъдат предприети, и графикът, който ще следват. Дискутиран е бил и въпросът за оперативните разходи, и е бил подчертан напредъкът, постигнат в тази област, с намаляването с 20% през последните пет години.

Междувременно парламентът одобри със 153 гласа „за”, 142 гласа „против” и един „въздържал се” бюджетът за 2014. От гласуването отсъстваше депутатът от Нова Демокрация Арис Спилиотопулос.

Бюджетът беше подкрепен от всички депутати на Нова Демокрация и на ПАСОК. Срещу него гласуваха депутатите на СИРИЗА, Независимите гърци, Златна зора, Демократичната левица, Комунистическата партия, Независимите демократични депутати и независимият депутат Теодора Дзакри. Въздържа се Георгиос Касапидис от Независимите демократични депутати. Отсъстваха арестуваните депутати на Златна зора Никос Михалолякос, Христос Папас и Янис Лагос. Спилиотопулос изпрати писмо, с което обяви, че подкрепя бюджета, но гласът му не беше сметнат за валиден.

Премиерът Андонис Самарас заяви в парламента, че това е бюджетът на надеждата, възстановяването и перспективата.

Междувременно тройката направи официално съобщение, че групата за преговори ще се върне в Атина през януари, при положение, че гръцките власти отбележат напредък при прилагането на програмата. Това съобщение не изненада гръцките власти тъй като ръководителите на тройката предупреждаваха за това. То дойде  малко преди започването на гласуването на бюджета в парламента,  въпреки подчертаното несъгласие, изразено от гръцкия икономически щаб в четвъртък.

Истината за положението, в което се намират преговорите е описана в и-мейл, изпратен от МВФ до останалите партньори от тройката, в който Фондът предупреждава, че отворените „фронтове” не само няма да бъдат затворени, за да приключи оценката на меморандума, но ще бъдат отворени нови. Съобщението завършва с извода, че прилагането на програмата се провалят месец след месец. В таблицата, която го съпровожда, се отбелязва, че от 35 дейности по меморандума, които правителството е трябвало да изпълни  през юли, само28 са завършени, от 26 през август- само 15, ат 47 през септември са изпълнени 13, от 20 през октомври- само 4, а от 7 през ноември не е осъществена никоя.  Общо от 135 дейности Гърция е изпълнила 60 и с всеки месец става по-лошо.

Технократите, които следят за прилагането на програмата предупреждават, че вероятността за постигане на споразумение и приключване на оценката преди края на годината е минимална, въпреки политическата воля за това  не само в Атина, но и в другите столици на Еврозоната. Тоест, само за изпълнението на изискванията за отпускане на следващия транш в размер на 1 милиард евро, което е било одобрено по принцип през юли, има надежда за щастлив край до края на годината. Дори и на този фронт обаче, представители на ЕС предупреждават, че не е достатъчно да има споразумение за това, което правителството прави по отношение на съответните си ангажименти, а практическото изпълнение на тези ангажименти -нещо, което обикновено отнема време.

Информирани източници тройката заявиха, че е напредъкът по всички фронтове е много бавен. И тъй като все още има толкова много открити въпроси, последното нещо, което е нужно е да се оттегли Гърция от вече договорените ангажименти и да се създадат на нови фронтове. Друг официален източник от тройката изрази мнение, че опитите на правителството да законодателства едностранно и без предварителна консултация с одиторите, са възприемани като „провокация” и практика, която трябва да бъде спряна, защото не помага за приключване на оценката.

Преобладаващата оценка е, че въпреки че има политическа воля в еврозоната за възможно най-скорошно споразумение, никой не иска споразумение на всяка цена.

Категории: гръцки банки кредити бюджет тройка преговори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus