Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Незаконната търговия в Ксанти процъфтява

29 Април 2013 / 17:04:09  Виктория Миндова
3716 прочитания

Забраната в последните две седмици за движение на тежкотоварни автомобили над два тона по пътя Златоград-Ксанти внесе сериозно недоволство в България. Търговският обмен в региона близко до границата беше сериозно засегнат и бизнесмените от българската страна искат Гърция отново да позволи преминаването на тежкотоварни автомобили до 3,5 тона.

GRReporter се свърза с председателя на Търговската камара в Ксанти Стелиос Мораитис, за да даде пояснение от гръцка страна, защо се наложи новата мярката. В телефонен разговор той обясни, че ограничението не е произволно. То съществува още от създаването на пътната връзка, но досега не е било спазвано.

Най-големият проблем в Ксанти и в околността се оказва не спирането на движението на тежките пътнотранспортни средства, а пропуските в дейността на контролните служби, което е довело до бум в нелегалната търговия между двете страни. В последните три години пазарът в региона е залят от контрабандни стоки от всякакъв вид, което се е оказва фатално за легалната търговия в североизточна Гърция. По всичко личи, че спирането на движението на големите камиони не само е законово и технически оправдано, но и непряко обслужва борбата с нелегалния внос-износ на стоки.

Проблемът

“От както отвориха пътната връзка Ксанти-Златоград, в региона затвориха 2135 местни предприятия и търговски представителства. Извън ефекта на кризата, поради разширената нелегална търговия, търговският оборот спадна със 70%. Това означава, че тук идват търговци без регистрация, предлагат стоки без документи на изключително ниски цени и подбиват пазара. Загубите, които нанася нелегалната търговия са огромни. Това важи не само за Гърция, но и за България”.

От Търговската камара в Ксанти не смятат, че проблемът е едностранен. Мораитис подчерта, че липсата на контрол от гръцка страна предразполага разпростирането на нелегалната търговия и от двете страни на границата. Той даде пример с нелегалния износ на захар от Гърция към България, който много често се извършва от гръцки “износители”.

“Захарта е само един от продуктите, които се внасят нелегално от Гърция и българската държава губи от невнесени данъци и други такси”, подчерта бизнесменът, който се позовава на направени в миналото жалби в търговския съюз.

Ограничението

Подобно на стария виц от комунистическо време – “не били компютри, а компоти и не ги изнасяме за Япония, а ни ги връщат, защото са развалени” – се оказа, че не става въпрос за своеволна забрана на движението на тежкотоварните автомобили. Става въпрос за ограничение, което важи по закон още от отварянето на пътя, но не е било спазвано до момента.

“Табелката, която указва, че по пътя от гръцка страна може да преминават превозни средства с тежест до два тона беше поставена две седмици преди официалното отваряне на Ксанти-Златоград преди три години”, заяви Мораитис.

Ограниченията за движението на тежкотоварните автомобили над два тона е било определено още през 2010, според техническите проучвания на общината, извършени със съдействието пътнотранспортната служба в Ксанти.

“Защо законът за ограничението на тежкотоварните автомобили не бе приложен до момента, не мога да ви отговоря. Факт е, че въпреки забраната, камиони с тежест над два тона преминаваха граничния пункт”, признава председателят.

В началото на април тази година представители на Търговската камара в Ксанти проведоха протест на границата срещу бездействието на държавата спрямо разширяването на нелегалната търговия. “В първите 10 минути от момента, когато пристигнахме на граничния пункт, установихме, че има табела, която описва, че по пътя могат да се движат превозни средства с ширина 1,8 метра ширина и два тона общо тегло. Поискахме обяснение, защо не се прилага закона, тогава механизмът се размърда и ограничението влезе в сила”.

Бизнесменът не изключва възможността, че до момента граничните власти са имали неофициална директива да бъдат по-гъвкави на пътно-пропусквателния пункт. Според него това не може да продължава. Той настоява, че ако законите не се спазват, няма как страната да оцелее. В това число се включва и спазване на ограничението за преминаване на тежкотоварните автомобили.

“Ще направим всичко възможно да унищожим нелегалната търговия, както от гръцка, така и от българска страна. Затова законите трябва да започнат да се прилагат и в двете страни и реалният бизнес да функционира сериозно и отговорно”.

Мерки

Камарата е внесла официално предложение в министерството на развитието и транспорта пътят от Ксанти до границата да бъде разширен, за да може да отговаря на международните стандарти и по него легално да преминават камиони и товарни автомобили с тегло до 3,5 тона.

“В това отношение българската страна е извършила чудесно работата си. Пътят отговаря на стандарта. Широк е 6,5 до седем метра, което позволява на товарни автомобили и други превозни средства над два тона да се движат свободно по него. От гръцката страната на границата обаче пътят остава 4,5 метра в ширина. Два камиона, ако се срещнат, не могат да се разминат. Това не позволява предвиждането на тежкотоварни коли по гръцката част от междуграничния път. Докато той не се разшири, остава опасно да преминават тежки транспортни средства”, казва Мораитис.

В допълнение бизнесмените настояват министерството на финансите да въведе митническа служба на граничния пункт и да затегне контрола на превоз на стоки и в двете посоки. Докато това не се случи, гръцките предприемачи смятат, че нещата в региона ще продължат да се влошават.

Парадоксът

Категории: ИкономикаПазари Ксанти Златоград път граница ограничение тежкотоварни автомобили
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus