Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Moody’s: Голяма е възможността Гърция да преустанови плащанията по дълга си

15 Юни 2010 / 07:06:25  GRReporter
1821 прочитания

Международната агенция за кредитни рейтинги Moody’s понижи кредитния рейтинг на Гърция със 4 степени и я сложи в категорията Ва1 - на страните, за които се смята, че ще преустановят плащанията по дълга си. Анализаторите на агенцията, цитирани от Ройтерс оценяват, че спасителният план на Международния валутен фонд и Европейския съюз неутрализира в средносрочен план опасността за плащанията на гръцкия външен дълг и окуражава прилагането на един пакет от заслужаващи доверие и засилващи конкурентноспособността реформи. В същото време обаче агенцията смята, че в дългосрочен план опасностите, създадени от спасителния план остават и състоянието на гръцката икономика може по-точно да бъде оценено с категорията Ва1. Анализаторите на Moody’s смятат, че обстановката в еврозоната като цяло е нестабилна и тя също оказва своите отрицателни последствия върху гръцката икономическа криза.
    Банката на Гърция веднага оцени решението на една от най-големите международни агенции за кредитен рейтинг като “неоправдано” и за пореден път се усъмни в авторитета на този тип институции. Рязка бе и реакцията на гръцкото финансово министерство. “Днешното решение на Moody’s по никакъв начин не отразява прогреса, който бе постигнат през последните месеци по отношение на стабилизирането на обществените финанси на страната”, се казва в официалното съобщение на ведомството. В съобщението до медиите се подчертава, че споразумението с Междунардния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка се изпълнява по план и че в резултат на това бюджетният дефицит е намален с 40 на сто в сравнение с 2009 година, а постъпленията от ДДС са се увеличили със 6 на сто за първите три месеца на 2010, докато за същия период на миналата година са били намалени с 11 на сто.
    Още през април Moody’s предупреди, че е възможно да понижи кредитния рейтинг на Гърция. Агенцията постави страната в категорията Ва1 на страните, които не са способни да изпълняват задълженията си към кредиторите, но й даде стабилна перспектива. През април другата голяма международна агенция за кредитни рейтинги Fitch понижи оценката си за Гърция с две единици и от категорията ВВВ+ я постави в категорията ВВВ-, като й даде отрицателни очаквания за развитието на икономиката й. Най-скептична за съдбата на гръцката икономика е третата голяма световна агенция Standard and Poor’s, която също преди два месеца понижи с три степени кредитния рейтинг на страната. Така Гърция се отзова от категорията ВВВ+, най-ниската при която се препоръчват инвестиции в категорията ВВ+. Това е категорията на т.нар. junk инвестиции - спекулативни и с висок риск.
    Опасения, че Гърция ще разсрочи плащанията по външния си дълг се чуха открито и от европейските банкови среди. Изпълнителният директор на Deutsche Bank, най-голямата германска търговска банка оцени като неизбежен фалита на Гърция. Йозеф Акерман, който има славата на дясна ръка на канцлера Ангела Меркел обяви за провал плана за спасението на гръцката икономика и не изключи излизането на страната от еврозоната.

Категории: икономическа криза кредитен рейтинг разсрочване на дългаПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus