Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Standard & Poor’s: Инвестициите в Гърция са junk, спекулативни и с висок риск

27 Април 2010 / 20:04:28  GRReporter
1983 прочитания

Шамар на гръцките политици зашлеви днес агенцията Standard & Poor’s, която понижи кредитния рейтинг на страната от най-ниското ниво, препоръчително за инвестиции ВВВ+ до нерадостното ВВ+. Кредитният рейтинг на Гърция пропадна с три нива и влезе в категорията junk инвестиции, т.е. такива, които са спекулативни, с висок риск и не се препоръчват. Гърция е първата страна от еврозоната с толкова нисък кредитен рейтинг. S&P предупреждава притежателите на гръцки държавни облигации, че вероятността да не загубят парите си в резултат на фалит на гръцката държава е между 30 и 50 на сто. Вероятността за фалит на Гърция е по-голяма от тази на Венецуела, Аржентина, Украйна, Ирак или Дубай. Кредитните агенции нееднократно предупреждаваха, че високата лихва на кредитиране на Гърция може да доведе до ново понижение на кредитните й рейтинги.
    “Смятаме, че възможностите за лавиране на гръцкото правителство са ограничени, поради мрачните прогнози за икономическия ръст на страната в момент, когато натискът за по-строги мерки в публичния сектор неимоверно нараства”, заявява анализаторът на S&P Марко Миршник. Според него фискалната ситуация на Гърция е толкова влошена, че не се препоръчва за инвестиции. Агенцията си отваря пътя и за ново понижение на кредитния рейтинг, ако правителството на Георгиос Папандреу не успее да се придържа към строгите финансови ограничения по вътрешнополитически или други причини. S&P си оставя отворена възможността и за повишение накредитния рейтинг на страната, ако правителството е настоятелно и твърдо в прилагането на оздравителните реформи.
    “Това, което не ни убива ни прави по-силни”, бе казал някога германският философ Фридрих Ницше. тези думи в устата на гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантину днес звучаха така: “В крайна сметка Гърция ще излезе по-силна от кризата”. Министърът даде първото си интервю след срещите си през уикенда във Вашингтон за частната телевизия Мега. Появите на министър Папаконстантину в американската столица бяха окачествени от световните медии като крайно арогантни. “Евро-грешникът, който не се покая”, бе заглавието на Дойче Веле, а много медии цитират изказването му, че тези, които залагат в полза на гръцкия фалит ще загубят и последната риза на гърба си. И пред гръцката медия Папаконстантину бе изненадващо оптимистичен в изказванията си, отрече да се е съгласявал за премахването на 13-та и 14-та заплата в частния сектор и обеща, че ще се бори до край, за да защити интересите нагръцката държава в преговорите с МВФ и ЕК.
    Международните пазари и днес бяха отегчени от бавното развитие на гръцката фискална драма. Spread-показателят на 10-годишните държавни облигации достигна поредния рекорд - 712 базисни пункта спрямо германските държавни облигации със същия падеж. За сравнение, през септември 2009 година същият показател бе 140 базисни пункта. Така лихвата, която гръцката държава трябва да плаща на притежателите на 10-годишни облигации е 9,66%. CDS-застраховките достигнаха 770 базисни пункта. Криза преживя и атинската фондова борса, чийто показател се срина със 6 процента за един ден и спря под психологическата граница от 1700,00 пункта. Акциите на гръцките банки поевтиняха с 9 процента.
    “Гърция е само върхът на айсберга”, казва американският икономист Нуриел Рубини и предупреждава, че след Гърция спекулантите ще насочат атаките си срещу Португалия, Испания, Ирландия и Обединеното Кралство, но и срещу САЩ и Япония. Той разкритикува правителствата, че само обсъждат реформи за надзора на финансовите системи, но нито едно не е пристъпило към действие. Сякаш за да го опровергаят, страните от еврозоната решиха да свикат среща на върха на 10 май в Брюксел, за да обсъдят гръцкия финансов колапс.

Междувременно вестник Файнейшъл Таймс съобщи като се позова на атински източник, че Международният валутем фонд обсъжда да увеличи участието си в спасителния пакет за Гърция с 10 милиарда евро. По предварителния план от общата помощ за Гърция от 45 милиарда евро, страните от еврозоната трябваше да осигурят 30 милиарда, а МВФ 15 милиарда евро. В момента Вашингтонската финансова институция обсъжда да вдигне тази сума на 25 милиарда евро. Във финансовите кръгове все повече се оформя мнението, че помощния пакет ще стигне на Гърция само да погаси задълженията към кредиторите си до края на годината.

Категории: Стандатд енд Пуърс кредитен рейтинг Георгиос Папаконстантину Нуриел РубиниИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus