Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция на BBB-

09 Април 2010 / 20:04:33  GRReporter
1893 прочитания

Международната агенция за кредитни рейтинги Fitch понижи оценката си за Гърция на ВВВ- от ВВВ+, т.е. със цели две единици и запази отрицателните си очаквания за развитието на гръцката икономика. Решението на агенцията бе предшествано от изключително неблагоприятните пазарни условия за финансирането на вътрешния дълг на страната. Според Fitch Гърция ще поиска международна помощ, за да се справи с финансовите си проблеми.
    Веднага след решението на агенцията страните от еврозоната бяха принудени да направят изявление. До момента то няма формата на конкретен текст с конкретни параметри на финансовата помощ. Конкретните измерения зависят от източника, който се цитира. Различните гръцки медии се позовават на различни източници, затова и лихвата, при която страни от еврозоната ще отпуснат заеми на Гърция варира от 3,5% в най-оптимистичния случай до 5%. Разликата, изчислявана върху стотици милиарди е от огромно значение за гръцката икономика.
    Както GRReporter вече писа още вчера друга агенция за кредитни рейтинги Standard & Poor’s предупреди, че Гърция е заплашена от нови понижения на кредитния рейтинг, ако се запази високата лихва, при която се продава външният дълг. Standard & Poor’s предсказват влошаване на възможностите Програмата за стабилност да постигне целите си.
    В същото време гръцкото правителство официално отрече да обмисля изобщо като възможност помощ от страните от еврозоната. “Няма такава дилема. Хубаво е, че съществува като спасителна мрежа, но няма да го използваме”, заяви пред репортери финансовият министър Георгиос Папаконстантину на излизане от кабинета на министър-председателя. Според него в последните два дни се е конкретизирала помощта, за която се договориха лидерите на еврозоната на 25 март. “Както вече казах, страната ни няма да използва този механизъм, но за нас е много важно, че той съществува”, подчерта Папаконстантину. Финансовият министър също така заяви, че цената, която Гърция плаща, за да финансира вътрешния си дълг е обезпокояваща, но най-важното е правителството да овладее бюджетния дефицит. След това и пазарите ще се успокоят.
    Днешният ден бе белязан от вълна изявления на финансови институции като швейцарската банка UBS, американската инвестиционна банка Goldman Sachs, холандската Fortis и японската Nomura, които предрекоха, че още пред този уикенд Гърция официално ще се обърне за помощ към Международния валутен фонд. Какво ще се случи в следващите дни никой не знае. Със сигурност обаче в момента е в ход война на нерви между пазарите, от които се изисква да финансират закъсалия гръцки бюджет и правителствата от еврозоната, които не искат да признаят несъстоятелността си самите те да платят гръцкия държавен дълг.

Категории: агенция Fitch понижение на кредитния рейтинг ИкономикаБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus