Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В началото на януари решават дали Мария ще се върне при ромите във Фарсала

10 Декември 2013 / 14:12:32  Анастасия Балездрова
1294 прочитания

На 7 януари 2014 съдът в Лариса ще разгледа иска на двойката роми от Фарсала да осиновят по законен начин малката Мария, съобщиха за GRReporter  техните адвокати. Ако искането им не бъде удовлетворено, детето ще бъде дадено за осиновяване в Гърция. „Във всички случаи компетентен за това какво ще се случи с Мария е прокурорът в Лариса”, заяви адвокатът. До момента тя продължава да се намира в дом на фондацията за защита на детето „Усмивката на детето” в Атина.

Преди няколко дни съдът отхвърли искането на 39-годишния Христос Салис и 40-годишната му съпруга Елевтерия Димопулу да бъдат освободени от предварителния арест. Мъжът се намира в затвора в Лариса, а жената – в затвора в атинското предградие Коридалос.

Срещу двамата са повдигнати обвинения за похищение на дете и документална измама.  По закон след два месеца те отново ще имат правото да поискат своето освобождаване. Според източници техните защитници ще предложат на съда да замени предварителния арест с налагането на ограничителни мерки на техните клиенти.

В същото време, според репортаж на гръцкия вестник „Та неа” биологичните братя и сестри на Мария в село Николаево продължават да живеят там. „Британски вестници и американски телевизии предадоха, че по-малките от 9-те деца в семейството – 3-годишният Наско и 2-годишната Пенка са били настанени в дом за деца в Стара Загора. Други медии информираха, че майката е отишла с тях. На 29 октомври кметът на Николаево Косьо Косев е казал пред британския вестник „Телеграф”, че останалите деца ще бъдат настанени в домове за деца или в приемни семейства. Нищо от всичко това не е вярно”, пише репортерът от „Та неа”.

38-годишната Сашка Русева и двете й най-малки деца Пенка и Наско. Зад тях е съпругът на 18-годишната им сестра Еленка, снимка: вестник "Та неа"

Той се срещнал с биологичните родители на Мария в къщата на 18-годишната им дъщеря Пенка. Според Сашка Русева двете най-малки деца живеят при сестрата на съпруга й, която също живее в Николаево. „Къщата й е по-голяма от нашата, има повече легла. От държавата дойдоха и ми казаха, че докато не ремонтираме къщата си децата не могат да живеят там. Вземам ги при мен за половин час на ден, за да ги видя ”, разказала жената.

От българската Агенция за защита на детето са потвърдили, че братята и сестрите на Мария живеят при роднини на семейството, както и че по-големите сред тях, които ходят на училище получават специални грижи от институциите. Според репортажа те не са уточнили в какво точно се състоят те. 

Категории: Криминална хроника Мария осиновяване роми Фарсала биологични родители Сашка Русева
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus