Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Магарешко мляко за красота и здраве

19 Март 2010 / 12:03:16  GRReporter
9783 прочитания

Ако сънувате магаре, което реве означава, че ще вземете наследство или ще се освободите от задължения. Но каквото и да вещаят сънищата, симпатичните магаренца не са само средства за придвижване, а млякото им е балсам за здравето и душата. Още от древността ни е познато от Клеопатра, която пътувала със стотици магарета, за да се къпе в тяхното мляко, защото то съдържа хранителни вещества, витамини и друсги съставки, които са ползени за здравето и за кожата. Според проучвания магарешкото мляко е по-качествено от кравето и е много близо до майчиното.

През последните десетилетия в няколко европейски държави – Белгия, Франция, Италия и Югославия, се създадоха ферми за отгелждане на магарета с цел производство на козметични продукти, но и за производство на чисто мляко предназначено за пиене. В Белгия във фермата на Оливие Денис в Шато де Мот млякото се продава на цена, която надвишава 100 евро за литър. В Парка засавица в Сърбия Слободан Шибич проивежда мляко, от което се правят различни продукти като сапун, кремове за лице, шампоани, но и ликьор. Цената на сирене, което се прави по поръчка надвишава 1000 евро за кило, за производството на което са необходими 25 литра мляко.

Само през последните пет години има над 60 научни статии за млякото, според които то може да се ползва от бебета, които имат алергии към кравето мляко и в други случии на алергии, както и за превенция на различни болести у възрастните. „Напоследък има силен интерес към магарешкото мляко на ниво продукция, но и от страна на науката” казва проф. Георгиос Арсенос, преподавател в Солунския университет Аристотел.

Никос Букувалас, който отглежда магарета от три години в град Едеса, казва: „В Гърция сме общо 4-5 производители на магарешко мляко. Изкарваме 12 кила дневно, което продаваме по 12-25 евро литъра на изкупвателите, които го използват за продукция на козметика. Ако се продава, за да се пие, тогава е много по-скъпо.”

В Кардица Панайотис Папапостолу отглежда 35 магарета. „Трудно животно е магарето. Когато роди кърми в продължение на 11 месеца и после ако роди пак, продължава да кърми още 11 месеца. Трудно е да се дои. Има си специална техника. Някои животни са по-чепати и е трудно да им издоиш млякото.”

„Трябва да подчертаем, че всички ферми в чужбина са съдадени по частни инициативи. Във всеки случай отглеждането на магарета е трудно и се изискват умения. Въпросът е дали е печеливша една такава ферма, а отговорът е единствено при условие, че е подсигурена продажбата на продукта” казва г-н Арсенос в статия за вестник Елевтеротипия.

 

Категории: Здраве магарешко мляко
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus