Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Идеолозите на СИРИЗА намериха трибуна в британската преса

30 Май 2012 / 20:05:37  Виктория Миндова
1433 прочитания

Драхма или евро е безспорно дилемата, която ще определи бъдещето както на Гърция, така и на Европа. Грешките допуснати с управлението на кризата в средиземноморската страна ще се изучават в учебниците по икономика, казват местните и чуждестранни анализатори. И докато все още не е съвсем сигурно накъде клонят везните за Гърция, ожесточените дебати по темата продължават. Онлайн изданието на британския вестник Guardian проведе интерактивен диалог между своите читатели и трима от най-отявлените привърженици на идеята за ляво правителство в Гърция. Икономистът Костас Лапавицас, преподавателят по право Костас Дузинас и журналистът Арис Хадзистефану бяха на разположение два часа на англоезичната публика, за да отговарят на въпроси свързани с бъдещето на страната, но и на еврото след изборите на 17 юни тази година.

И тримата участници в диалога открито поддържат позициите на радикално лявата партия СИРИЗА. Тя спечели неочаквано много симпатизанти в Гърция с мотото “Да анулираме Меморандума” и има голяма вероятност да стане първа партия след изборите през юни. Обещанията на СИРИЗА, че страната ще продължи да се разплаща с евро, дори и да се откаже от договора за финансова помощ изглеждат примамливи за всички гърци, но нереалистични за немалко от тях.

Костас Лапавицас е добре познат на нашите читатели както с ранните си изявления още през 2010 срещу договора за финансова помощ, така и с участието си в дебата “За или Против оставането на Гърция в еврозоната”, проведен тази пролет в Атина. Там Лапавицас се съюзи с Нуриел Рубини в опитите да убеди публиката, че Гърция ще е по-добре извън еврозоната вместо вътре в нея. Тогава резултатите след края на дебата показаха, че по-малко от 30% от публиката подкрепи тезата на Лапавицас и Рубини. Днес той вижда изхода на Гърция от еврозоната като единствен сценарии, а обслужването на външния дълг като ненужна за страната жертва. Според него рано или късно резултатът ще бъде един и същ. Въпросът остава дали Гърция доброволно да направи първата крачка или да се остави на стечението на обстоятелствата, докато бъде изхвърлена на брега на драхмата, като корабокрушенец след буря.

“Първо, Гърция се насочва към изход от еврото така или иначе, заради огромните жертви, които прави докато продължава да обслужва външния си дълг. Второ, Гърция трябва да се подготви за този изход, за да намали силата на удара и да защити гръцките граждани колкото се може по-добре. До момента не са взети мерки в тази посока, което е непростимо. Трето, ще има тежки краткосрочни последици за страната, но в средносрочен до дългосрочен план, изходът ще бъде положителен за гръцката икономика и обществото”. Лапавицас настоява, че прогнозите направени от банки и други финансови институции за ефекта на драхмата върху местната икономика като неоснователни и нарича последния доклад на Националната банка на Гърция ненадежден. “Най-често това е чисто всяване на паника”, казва Лапавицас за предвижданията за срив на стандарта на живот при изход от еврото.

В комуникационната борба, която се води през втория предизборен период това лято, обикновените хора се опитват да намерят ясни отговори на конкретни въпроси. Като част от този процес GRRepotrer попита привържениците на създаването на ляво правителство, което да анулира задълженията на Гърция спрямо Меморандума: “Как Гърция ще финансира икономиката си, ако не съществува помощта от Европейската централна банка и Международния валутен фонд”? Отговор ни даде Арис Хадзистефану, който е активен поддръжник на лявата идея в Гърция и автор на филма “Catastroika – the privatization goes public”. Ето какво ни отговори той:

“Почти всичките заеми, които Гърция е получила в последните няколко месеца отиват директно в сметка й за изплащане на външния дълг. С по-справедливо данъчно облагане на капитала, на църквата (един от най-големите земевладелци в Гърция) и корабособствениците, ние ще имаме достатъчно приходи, за да се самоиздържаме. Дори в настоящата корумпирана система, страната има достатъчно средства да плаща заплати и пенсии. За съжаление след налагането на фискална консолидация, правителството остави данъчните служби в безпорядък”.

Конкретно на въпроса на GRReporter за отделянето на Гърция от европейската помощ и последствията от това действие, Лапавицас коментира: “Гърция определено може да се справи с проблемите си – ако поеме отговорност за съдбата си, вместо да разчита на ‘партньорите‘ си, които да взимат решения вместо нея. Най-важната стъпка на този етап е да не се приложи програмата за структурна реформа, защото на сега това означава със сигурност социален и обществен провал. Гърция трябва да отмени строгите икономически съкращения, за да има шанс за възстановяване. Второ, Гърция трябва обяви фалит и да започне процес на анулиране на Меморандума. Гърция просто не може да покрива дълга си в момента, нито някога ще бъде способна. Това води до третата стъпка, която според мен е излизане от еврото. Гърция трябва да се изправи срещу новопоявилите се условия и да ги обърне в своя полза. Алтернативата е бавна смърт под диктовката на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. В СИРИЗА изглежда са схванали важността на първите две стъпки, но не непременно на третата”.

Категории: Политика икономика пазари драхма СИРИЗА фалит Меморандум изход от еврото
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus