Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хайверът „Авготарахо” от Месолонги се топи изтънчено в устата

12 Март 2010 / 15:03:47  GRReporter
5605 прочитания

Авготарахото се счита за деликатесен продукт още от ерата на фараоните и е бил важен елемент от дръвногръцкият начин на хранене. Хайверът Авготарахо се прави от яйцата на женската риба наречена бафа или мугилос от местните, но широко позната като кефал, която плува във водите в залива при Месолонги. Женските кефали се ловят в затворения залив при Месолонги и техният хайвер е със запазена марка за произход – един от малкото морски продукти с индикация от ЕС. Необходимо е да отбележим, че заливът при Месолонги е толкова затворен, че водата не е съвсем солена, а напротив доста сладка.

Когато се уловят женските кефали, зрелите яйца се премахват от рибата внимателно, а да не се излеят, изплакват се с морска вода, осоляват се с морска сол, изсушават се на слънце и се запечатват в разтопен восък. Пресният и хубав хайвер авготарахо има портокалово-червеникав цвят, а на вкус е солен и пикантен, малко е мазен и оставя следвкус, който се топи изтънчено. С времето хайверът изсъхва и става все по-горчив. За да го поднесете на масата първо отрязвате дебело парче хайвер от готовата пръчка, премахвате восъка и после го нарязвате на тънки филийки, така че гостите да разберат, че парчето не го ядем с восъка. Може да го поставите върху препечена и все още топла филийка хляб и да го сервирате с чашка узо.

Хайверът може да бъде използван и в различни рецепти, но също така е прекрасен ордьовър или мезе за узо или ципуро. Сушен и направен на сол хайверът може да бъде поръсван в салати, сосове и в пиата със спагети. Една „пръчка” хайвер от датата на нейното производство може да издържи около една година като го държим в хладилник, но най-добре е да бъде консумирана в срок от десет месеца. Колкото по-рано бъде консумирано авготарахото, толкова по-силен е вкусът му.

В момента хайверът от Месолонги е от най-почитаните гурме деликатеси – препоръчва се на спортисти и на деца, защото е натурален продукт без никакви консерванти, богат на протеини и на витамини (A,B,C, Omega 3). Освен това е един продукт без никакви оцветители и е богат на хранителни вещества без да бъде висококалоричен.

Според литературни източници през 18 в. авготарахото е било изнасяно в Италия, където са му се наслаждавали придружено от лимон и зехтин. Но лорд Байрон е този, който представя на Европа богатството на месолонгийския залив наречено авготарахо, след като посещава града през януари 1824 г. Преди това – през 1668 г., турският пътешественикЕвлиа Челеби казва за хайвера, че е „рус като шафрана”, ароматно, вкусено и тонизиращо мезе, „един истински подарък за султани.” От описаните на Челеби става ясно, че методът на проиводство не се е променил през вековете, а най-важното – известното място, откъдето се черпи си остава същото: залива при Месолонги.

 

 

Категории: Средиземноморска диета хайвер авготарахо Месолонги
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus