Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките комунисти имат нов генерален секретар

14 Април 2013 / 11:04:20  GRReporter
2747 прочитания

За нов генерален секретар на гръцката Комунистическа партия беше избран икономистът Димитрис Куцумбас. Той наследява на поста Алека Папарига, която беше лидер на партията 22 години. Досега Куцумбас е бил директор на партийния вестник „Ризоспастис”, беше и начело на отдел „Международни връзки” на партията. За първи път е избран за член на Политическото бюро на партията през 1991. Участва в парламентарните избори през 2000 и 2007 в окръг Виотия, без обаче да бъде избран.

На 19-ия конгрес на Комунистическата партия бяха гласувани единодушно и новата програма на партията, новият устав и политическото решение на конгреса. В речта си Куцумбас беше категоричен относно сътрудничеството с другите леви сили: „Няма база за сътрудничество с партии, които се образуваха от опортюнистичното разпокъсване на партията ни, каквито са например днес Ново ляво течение (NAR) , Антикапиталистическият ляв фронт ANTARSIA, Синаспизмос – цялата партия или едно от нейните течения – Лявото течение, и Фронтът на Алаванос, както и новите партии, които могат да бъдат създадени от изключени от партията през последните години”.

„Не е необходимо да се успокояваме, да не казваме, че сме се отървали, ако СИРИЗА се социалдемократизира напълно или стане част от правителството. Тогава народът ще го разбере, ще ги напусне автоматично и ще дойде узрял при нас. Новите препятствия се планират от днес, затова сме подготвени и сигурни. Опортюнизмът непрекъснато маха главите си като Лернейската хидра, точно защото за появата му, за съществуването му си има социални причини. Битката с тях е непрекъсната. Не е достатъчно само да следваш вярната линия, трябва непрекъснато да бдим, да се борим с него” каза още новият генерален секретар на партията.

В събота, отговаряйки на обръщението на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас към Комунистическата партия, от партията заявиха , че „предложението за управление на СИРИЗА има само една цел- да осигури излизането на капиталистическата икономика от дълбините на кризата, прехвърляйки тежестите на народа”.

„Борбата на народа е да се отърве от тези тежести и това може да стане само с излизане от Европейския съюз и изхвърляне на монополите от властта. В тази посока трябва да се движат трудещите се и народните слоеве, построявайки свой народен съюз. Комунистическата партия е начело на тази борба и ще допринесе още по- решително, следвайки решенията на 19-ия конгрес” се казва още в изявлението на пресцентъра на партията.

Конгресите на Комунистическата партия след смяната на режима през 1974 до днес са до голяма степен етапи от нейната история -от 10-ия конгрес през 1978, първия законен, до 19-ия сега.  Три от конгресите обаче представляват решаващи етапи- през 1978, 1991 и 1996.

Десети конгрес. Първият законен.

 

снимка www.ethnos.gr

Категории: Комунистическа партия конгрес Димитрис Куцумбас Алека Папарига генерален секретар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus