Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките цветя на световния пазар

20 Май 2013 / 22:05:52  Виктория Миндова
4010 прочитания

Цветята са неизменна част от живота ни. Когато искаме да изразим благодарност, любов и признателност към някой винаги прибягваме до букет цветя, с които да изразим чувствата си. За разлика от други търговски дейности, продажбата на цветя крие в себе си особена романтика, за която рядко се замисляме. Цветята дават по-топъл и приветлив вид на домовете ни, украсяват балконите ни и пъстрят градините ни. Дори в тежък, натоварен ден малък букет или свежа зеленина в саксията може да направи момента по-приятен.

GRReporter се свърза с Мариос Валианос, който не само е президент на Федерацията на търговците на цветя в Гърция, но и председател на международния конкурс за флористи-дизайнери в последните 15 години, за да ни разкаже за бизнеса, изкуството и любовта към цветята.

            Цветна криза

“Това, което се промени с развитието на икономическата криза е сумата, която хората са готови да похарчат за един хубав букет или за цветя. Ако преди влошаването на икономическото състояние на страната, някой можеше да даде около 30 евро за цветя, сега тази сума се върти около 10-15 евро”. Същото важи и за по-щедрите клиенти. Ако в предишни години те са били готови да дадат 50 евро, за да зарадват някой с цветя, сега тази сума е намалена на 20 евро.

“Това означава, че имам два вида намаление в потреблението. Единият е в ограничението на клиентите, а другият е в стойността, която са готови да платят за покупка на цветя”, подчертава специалистът.

Дълги години в Гърция бяха предпочитани богатите букети за подарък пред саксийните растения. Сега тенденцията е точно обратната. “Потребителите биха искали да имат или да подарят на свой близък цветя, които ще са по-трайни от пет или десет дни. Затова, може би и в контекста на кризата, в момента са много по-търсени познатите букети с асортимент от цветове”. Според представителите на пазара, ако едно време продажбата на дребно е представлявала 70% букети и 30% растения в саксия, то сега съотношението е реципрочно”.

      Тенденции

Тендецията в търсенето на цветята в саксия също се променя. Преди време засадените цветя трябваше да бъдат големи, зелени и с обем. Сега се налагат малки китни саксии с различни видове цветя с богати цветове и по-малки по размер. Това са трайни цветя, които биха стояли добре във вътрешни пространства, на маса или във външни пространства като балкони и градини.

      Цветята на Гърция

В момента средиземноморската страна е най-силна в производството на рози, гербери, лилиум, един определен вид орхидеи и поредица от сезонни цветя, като фрезиите например.

Лидер в търговията на цветя остава Холандия. Валианос каза, че Гърция има много голям потенциал в тази индустрия, но все още липсва държавно установен контрол по качеството, който да стимулира износа на цветя и дори да го индустриализира. Холандия от своя страна има нужда от допълнителен внос, за да покрие търговските си нужди като логистичен център на Европа и внася от държави като Италия, Израел, Еквадор, Гърция, Тайланд (главно орхидеи), както и от други страни, които имат по-малка продукция.

Производството и търговията на карамфили също е спаднала значително в страната, след задълбочаване на икономическата криза. Карамфилите са традиционните цветове, които гърците обичат да хвърлят, когато се забавляват в нощните центрове тип бузукя и таверни. “Вече се отварят рядко бутилки шампанско и рядко се поръчват цветя за разкош в нощните заведения”, отбеляза с ирония Валианос. Това неизбежно се е отразило и на местната продукция. Той поясни, че карамфилът е бил предпочитаното цвете за този тип забавления по няколко причини. То е евтино, леко и когато падне на пода, танцуващите няма опасност да се подхлъзнат и да се наранят. “Представете си да ви хвълят в лицето като знак на възхищение една кошничка рози. Не само са по тежки, но има опасност някой трън да ви влезе в окото”, смее се специалистът.

            Потребителите

 Първи избор в широкото потребление при букетите са розите и орхидеите, а при саксийните растения всички сезонни цветя като коледна звезда, бегониите и т.н.

“Най-лесното решение за подарък остават розите”, заяви Валианос. Те са първи избор на потребителите, които не са запознати с цветята, но искат да направят приятна изненада за свои близък или приятел.

Вторият вид потребители според председателят на Федерацията на търговците на цветя са хората, които се интересуват от тенденциите през сезона, следят различни представяния или си купуват специализирани списания. Те търсят нови видове и дизайни. “Хората от тази група знаят какво търсят и се насочват към съответните цветарски магазини, които могат да им предложат търсения продукт”. Те искат букетите или саксийните цветя да са създадени с определен дизайн, който можете да откриете при специализирани флористи-дизайнери.

Третият вид потребители имат представа какво търсят, но са готови да експериментират. Когато те влязат в добре зареден магазин, са по-гъвкави в избора си и имат възможност да купят нещо по-различно от стандартния избор (рози, карамфили и хризантеми).

            Флористите

Флористите не са просто цветари, а специалисти, които добре познават видовете цветя и растения, характерни за региона, както и видовете внос. Те могат да помогнат на потребителите да избегнат типичните за Гърция избори между гарденията, карамфила и розата.

Категории: Икономика цветя флорист-дизайнер Гърция карамфил рози
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus